Składniki
Jabłka 1 szt
Mleko 100 ml
Mąka pszenna 130 g
Jajka 1 szt
Cytryna 0.5 szt
Cynamon mielony 3 g
Proszek do pieczenia 2 g
Cukier wanilinowy 8 g
Sól 1 g
Cukier puder 30 g
Olej 100 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Do miski wlej mleko i wbij jajko. Wsyp mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i około 10 g cukru pudru. Zetrzyj do środka skórkę z połowy cytryny i wyciśnij sok. Dokładnie połącz składniki - mieszaj aż do powstania gęstej, jednolitej masy.
1
Krok 2
Umyte jabłko przekrój na cztery części. Usuń gniazda nasienne i pokrój w niewielką kostkę.
2
Krok 3
Połącz jabłka z ciastem i dokładnie wymieszaj.
3
Krok 4
Rozgrzej olej na patelni.
4
Krok 5
Łyżką nakładaj ciasto z jabłkami na rozgrzany tłuszcz, staraj się formować okrągłe placki.
5
Krok 6
Smaż po około 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu, na złoty kolor.
6
Krok 7
Gotowe racuchy odsączaj na papierowym ręczniku.
7
Krok 8
Przełóż na talerz, posyp resztą cukru pudru i udekoruj.
8