3 lata temu

Co można zrobić z kaliny

autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Miłego czytania!

Nalewka z kaliny to rozgrzewający trunek alkoholowy, posiadający również cenne właściwości zdrowotne. Kalinówka, podobnie jak inne przetwory z kaliny czerwonej, wspomaga działanie układu pokarmowego i krążenia. Reguluje również pracę układu pokarmowego, wzmacnia organizm i zwalcza uciążliwy kaszel.

Sprawdźmy zatem, jak przyrządzić nalewkę z tych jakże wartościowych owoców.

Nalewkę z kaliny przyrządza się z dojrzałych owoców pozyskanych późną jesienią. Surowe owoce posiadają gorzkawy posmak, dlatego najlepiej je zbierać po pierwszych przymrozkach. Jeśli nie mamy możliwości zebrania przemarzniętych owoców, możemy je przemrozić w zamrażalniku. Uzyskany efekt będzie identyczny. Do sporządzenia nalewki wybieramy tylko zdrowe owoce. Obieramy je i dokładnie płuczemy. Ważne, aby nie zamrażać niewyczyszczonych owoców, bo po rozmrożeniu ich umycie będzie bardziej kłopotliwe. Nalewka z kaliny to napój dla cierpliwych. Jego przygotowanie jest dosyć czasochłonne. Ale jeszcze dłuższy jest okres leżakowania trunku. Aby nalewka z kaliny straciła charakterystyczny, intensywny zapach, powinna być spożywana dopiero po 6 miesiącach. Przepis na kalinówkę jest bardzo prosty.

Kalina koralowa – przetwory

Kalina koralowa nadaje się również do przyrządzania innych przetworów. Najbardziej popularny i najłatwiejszy do wykonania jest sok z kaliny. Jak zrobić ten napój? Przygotowujemy go z przemrożonych owoców, które dokładnie miażdżymy, a następnie przecedzamy. Uzyskany w ten sposób sok z kaliny doprowadzamy do wrzenia, po czym przelewamy do czystych słoików i pasteryzujemy. Sok z kaliny czerwonej możemy dodawać do herbaty i wykorzystywać jako antidotum na uciążliwy kaszel lub środek na wzmocnienie organizmu, zwłaszcza zimą. Bardzo skuteczny środek do walki z kaszlem u dzieci.

Kalina koralowa ma jeszcze inne zastosowania kulinarne.

Jest doskonałym surowcem do przyrządzania konfitur, powideł, galaretek, kompotów czy rozgrzewających herbatek. Można z niej wykonać również wino. Jednak wino, podobnie jak kalinówka, potrzebuje sporo czasu do osiągnięcia dojrzałości. Może to trwać nawet rok. Nalewka z kaliny, podobnie jak inne przetwory, powinna znaleźć się w każdej spiżarce. Rozgrzewająca moc trunku doskonale sprawdzi się w chłodne zimowe wieczory. Dlatego warto jesienią wybrać się do pobliskiego lasu czy nad rzekę, aby poszukać tych drogocennych owoców.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Właściwości papryki, w zależności od koloru

To, że papryka ma wiele cennych właściwości jest znanym faktem, ale już mało kto wie, że właściwości papryki zależą od jej koloru, a KAŻDA MA INNE DZIAŁANIE W Polsce to warzywo typowe dla wczesnej jesieni. Zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu. Odmładza i poprawia nastrój. Papryka posiada

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Nalewka z dzikiej róży

Nalewka z DZIKIEJ RÓŻY na spirytusie oprócz tego, że jest po prostu przepyszna, z całą pewnością może nosić miano zdrowotnej. Ma mnóstwo wartości odżywczych, które działają dodatnio na pracę całego organizmu. Nalewka na spirytusie, pita w małych ilościach nawet codziennie, będzie świetnym sposobem n

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Co można zrobić z głogu

Z owoców głogu można zrobić pyszne przetwory, herbaty i napary, które są korzystne dla zdrowia. Dżem z głogu Do zrobienia dżemu z głogu będziemy potrzebować 1 kg dojrzałych owoców głogu i szklankę cukru. Najpierw owoce należy wydrylować, a następnie odstawić na 12 godzin w kamiennym naczyniu, pod p

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Właściwości i uprawa chrzanu

Wielkimi krokami zbliżają się ważne święta, które trudno wyobrazić sobie bez.... Można tu wymienić wiele potraw, wszystkie pyszne, a jednak jest coś, co pomoże jeszcze ich smak "podkręcić". Smak chrzanu znamy chyba wszyscy. Ale warto poznać również jego właściwości, a także dowiedzieć się, jak go up

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Przetwory z derenia

Przepisy kulinarne na przetwory z derenia o terapeutycznym działaniu. Dojrzałe owoce derenia mają ciemno-czerwony, nawet bordowy kolor, są miękkie, słodkie i lekko kwaskowe. Najsmaczniejsze są pod koniec lata i w październiku, kiedy same opadają już z gałęzi. Dlatego zbiera się je przez otrząsanie (

Damian Rusek
5 miesięcy temu
Jedzenie dla mózgu, czyli 5 składników na lepsza pamięć

Wielu myśli, że zapamiętywanie to wyłącznie kwestia treningu – powtarzanie, robienie notatek, zapisywanie w kalendarzu. Ale pracując z żywnością i poznając skład chemiczny składników, z których tworzę dania, zdałem sobie sprawę, że to, co jemy, również ma ogromny wpływ na to, jak działa nasz mózg. P

Damian Rusek
5 lat temu
Pierwsza gwiazdka Michelin w Krakowie - Bottigliera 1881!

Prawie każdy kojarzy, co to jest przewodnik Michelin (a jak ktoś nie kojarzy, to z pewnością powstanie o tym artykuł). Co roku dowiadujemy się o nowych restauracjach z gwiazdką, bądź którym udało się ją utrzymać lub dostać kolejną. Również niestety też zdarzają się takie, które swoja straciły. W Pol

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Co można zrobić z żywokostu

Jak na króla ziół polskich przystało, należy mu się więcej uwagi. Część podziemna zawiera wiele przydatnych elementów: substancje śluzowe i gumowate; alkaloidy; węglowodany; garbniki; kwasy organiczne. Ze względu na swój skład, korzeń żywokostu jest poszukiwany w walce z wieloma chorobami. Obfite

Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
5 lat temu
Jak koronawirus (SARS-CoV-2) wpływa na gastronomię?

Zakładając, że nie mieszkasz na odludziu i dysponujesz Internetem lub telewizją, prawdopodobnie wiesz co się obecnie dzieje na świecie. Wirus dotarł również do Polski i wszyscy zaczynają panikować. Odwoływane są imprezy masowe i zaleca się zostać w domu. Jak to wpływa na kucharzy i gastronomię? Zapr

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Kiszona brukselka i kalafior

Brukselka to również kapusta, a warzywa kapustne kiszą się wyjątkowo łatwo i bezproblemowo. Dzisiaj opowiem Wam, jak kilka lat temu eksperymentowałam 😊 Kupiłam kilogram brukselki, umyłam, oczyściłam z uszkodzonych listków i wpakowałam do dużego słoika. Ponieważ nie wiedziałam, czego się po brukse

Damian Rusek
3 lata temu
2022 rok - Cele osobiste jak i rozwoju chefa

Często mówi się, że kolejny rok będzie pełen zmian. Decydujemy się na postanowienia o zdrowszym trybie życia, spełnieniu niektórych marzeń i celów zawodowych. Tym razem złożyło się, że u mnie jest podobnie i mam kilka planów, które mam nadzieję wypalą. Rozwój zawodowy Przede wszystkim nie można sta

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
2 lata temu
Z jakich elementów składa się strój kucharski?

Praca w kuchni to nie tylko gotowanie smacznych potraw, ale również dbanie o higienę i bezpieczeństwo (swoje jak i gości). Strój kucharski to podstawowy element wyposażenia każdego kucharza. Jego głównym zadaniem jest zapewnienie bezpieczeństwa, higieny oraz wygody podczas pracy w kuchni. Składa się