Nalewka z kaliny to rozgrzewający trunek alkoholowy, posiadający również cenne właściwości zdrowotne. Kalinówka, podobnie jak inne przetwory z kaliny czerwonej, wspomaga działanie układu pokarmowego i krążenia. Reguluje również pracę układu pokarmowego, wzmacnia organizm i zwalcza uciążliwy kaszel.
Sprawdźmy zatem, jak przyrządzić nalewkę z tych jakże wartościowych owoców.
Nalewkę z kaliny przyrządza się z dojrzałych owoców pozyskanych późną jesienią. Surowe owoce posiadają gorzkawy posmak, dlatego najlepiej je zbierać po pierwszych przymrozkach. Jeśli nie mamy możliwości zebrania przemarzniętych owoców, możemy je przemrozić w zamrażalniku. Uzyskany efekt będzie identyczny. Do sporządzenia nalewki wybieramy tylko zdrowe owoce. Obieramy je i dokładnie płuczemy. Ważne, aby nie zamrażać niewyczyszczonych owoców, bo po rozmrożeniu ich umycie będzie bardziej kłopotliwe. Nalewka z kaliny to napój dla cierpliwych. Jego przygotowanie jest dosyć czasochłonne. Ale jeszcze dłuższy jest okres leżakowania trunku. Aby nalewka z kaliny straciła charakterystyczny, intensywny zapach, powinna być spożywana dopiero po 6 miesiącach. Przepis na kalinówkę jest bardzo prosty.
Kalina koralowa – przetwory
Kalina koralowa nadaje się również do przyrządzania innych przetworów. Najbardziej popularny i najłatwiejszy do wykonania jest sok z kaliny. Jak zrobić ten napój? Przygotowujemy go z przemrożonych owoców, które dokładnie miażdżymy, a następnie przecedzamy. Uzyskany w ten sposób sok z kaliny doprowadzamy do wrzenia, po czym przelewamy do czystych słoików i pasteryzujemy. Sok z kaliny czerwonej możemy dodawać do herbaty i wykorzystywać jako antidotum na uciążliwy kaszel lub środek na wzmocnienie organizmu, zwłaszcza zimą. Bardzo skuteczny środek do walki z kaszlem u dzieci.
Kalina koralowa ma jeszcze inne zastosowania kulinarne.
Jest doskonałym surowcem do przyrządzania konfitur, powideł, galaretek, kompotów czy rozgrzewających herbatek. Można z niej wykonać również wino. Jednak wino, podobnie jak kalinówka, potrzebuje sporo czasu do osiągnięcia dojrzałości. Może to trwać nawet rok. Nalewka z kaliny, podobnie jak inne przetwory, powinna znaleźć się w każdej spiżarce. Rozgrzewająca moc trunku doskonale sprawdzi się w chłodne zimowe wieczory. Dlatego warto jesienią wybrać się do pobliskiego lasu czy nad rzekę, aby poszukać tych drogocennych owoców.