3 lata temu

Nalewka z kaliny

15 min + 28 dni
40 zł
łatwe
autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Życzę smacznego!
Składniki
Kalina 1 kg
Wódka 0.5 l
Spirytus 0.5 l
Cukier 1 kg
Sposób przygotowania
Krok 1
Owoce rozmrażamy, wsypujemy do dużego słoja i zalewamy wódką i spirytusem. Zakręcamy szczelnie i odstawiamy na ok. 4 tygodnie w ciemne i ciepłe miejsce. Od czasu do czasu należy wstrząsnąć słojem.
1
Krok 2
Po tym czasie owoce przecedzamy i zasypujemy cukrem.
2
Krok 3
Zlany alkohol przelewamy do oddzielnego naczynia. Po 2 tygodniach owoce puszczą sok, który łączymy z odlanym wcześniej trunkiem.
3
Krok 4
Tak powstałą nalewkę pozostawiamy do sklarowania na około tydzień. Następnie uzyskany płyn filtrujemy przez gazę (nawet kilka razy) w celu uzyskania klarowności. Gotową nalewkę odkładamy w chłodne miejsce do leżakowania. Po pół roku można przystępować do degustacji.
4
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami