Składniki
Kalina 1 kg
Wódka 0.5 l
Spirytus 0.5 l
Cukier 1 kg
Sposób przygotowania
Krok 1
Owoce rozmrażamy, wsypujemy do dużego słoja i zalewamy wódką i spirytusem. Zakręcamy szczelnie i odstawiamy na ok. 4 tygodnie w ciemne i ciepłe miejsce. Od czasu do czasu należy wstrząsnąć słojem.
1
Krok 2
Po tym czasie owoce przecedzamy i zasypujemy cukrem.
2
Krok 3
Zlany alkohol przelewamy do oddzielnego naczynia. Po 2 tygodniach owoce puszczą sok, który łączymy z odlanym wcześniej trunkiem.
3
Krok 4
Tak powstałą nalewkę pozostawiamy do sklarowania na około tydzień. Następnie uzyskany płyn filtrujemy przez gazę (nawet kilka razy) w celu uzyskania klarowności. Gotową nalewkę odkładamy w chłodne miejsce do leżakowania. Po pół roku można przystępować do degustacji.
4