2 lata temu

Z jakich elementów składa się strój kucharski?

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Praca w kuchni to nie tylko gotowanie smacznych potraw, ale również dbanie o higienę i bezpieczeństwo (swoje jak i gości). Strój kucharski to podstawowy element wyposażenia każdego kucharza. Jego głównym zadaniem jest zapewnienie bezpieczeństwa, higieny oraz wygody podczas pracy w kuchni. Składa się on z kilku podstawowych elementów, takich jak:

Bluza kucharska

To jeden z najważniejszych elementów stroju kucharskiego. Powinna być wykonana z lekkiego, przewiewnego materiału, który zapewni swobodę ruchów i odpowiednią cyrkulację powietrza. Te z porządnych firm chronią przed gorącą parą i częściowo gorącymi płynami lub pryskającym olejem. Bluza może mieć krótki lub długi rękaw. Często zaleca się, żeby miała długi rękaw, który lepiej chroni przed poparzeniami. Ja jednak preferuję krótkie rękawy, które nie krępują ruchów i pozwalają lepiej znieść wysoką temperaturę w kuchni. W zależności od preferencji kucharza bluza może mieć różne kolory, wzory i dodatki, które nadają jej niepowtarzalny styl. Dobrą jakościowo bluzę znajdziesz już w cenie około 100-200 zł.

Spodnie kucharskie

Spodnie kucharskie również są bardzo ważnym elementem stroju kucharskiego. Powinny (podobnie jak bluza) być wygodne i nie krępować ruchów, a jednocześnie chronić przed poparzeniami i urazami. Warto wybrać spodnie wykonane z materiałów odpornych na plamy, łatwe w utrzymaniu czystości i trwałe. Długość spodni powinna być taka, aby zakrywać kostki, przez co nogi będą w pełni chronione, a kawałki jedzenia czy płyny nie będą się dostawać do środka butów. Warte uwagi spodnie spokojnie znajdziesz w okolicach 80-150 zł.

Buty kucharskie

Ostatnim, ale równie istotnym elementem głównego stroju kucharskiego są buty. Pracując w kuchni, narażamy je na wiele niebezpieczeństw, takich jak wilgoć, gorący olej czy ostre narzędzia kuchenne. Porządne buty kucharskie są antypoślizgowe, wykonane ze skóry odpornej na przecięcia (gdyby na przykład spadł nóż) oraz nad palcami posiadają metalowy nosek, który uchroni palce przed zmiażdżeniem w przypadku, kiedy coś ciężkiego spadnie na stopę (zdarza się gotować zupę lub inne danie w garnku o pojemności 100 l, gdzie dodatkowe 30 kg to sam garnek - nie chciałbym widzieć swoich palców po spotkaniu z takim ciężarem). Wielu kucharzy preferuje buty w stylu crocs, które są przewiewne i lekkie. Jednak śliskie buty, pełne dziur moim zdaniem nie są najlepszym wyborem. Porządne buty jesteś w stanie znaleźć w przedziale cenowym 100-250 zł, a wielu dobrych szefów kuchni zamawia buty na wymiar, żeby praca w nich była wygodna i komfortowa.

Fartuch kucharski

Fartuch kucharski to element, który zapewnia ochronę przed zabrudzeniem ubrań. Warto wybrać fartuch wykonany z materiałów łatwych w utrzymaniu czystości. Wiele fartuchów kucharskich posiada również kieszenie, w których można przechowywać podręczne przyrządy jak na przykład pęsetę do dekoracji, obieraczkę czy długopis (tak, przydaje się w kuchni częściej, niż myślisz). Fartuchy nie są raczej drogie, spokojnie kupisz dobry za 30-50 zł.

Czapka kucharska

Czapka kucharska to element, który jest bardzo ważny z punktu widzenia higieny. Chroni ona jedzenie przed opadającymi włosami, a jednocześnie zwiększa bezpieczeństwo podczas pracy w kuchni. I tutaj znowu warto wybrać czapkę kucharską wykonaną z przewiewnego materiału, który zapewni odpowiednią cyrkulację powietrza. Czapka kucharska może mieć różne kształty i kolory, co pozwala na dostosowanie jej do stylu stroju kucharskiego. Jednak nie oszukujmy się, mało który kucharz na co dzień nosi czapkę - są one po prostu niewygodne. Sam nie wytrzymałbym w niej przez kilkanaście godzin dziennie w gorącu. Standardem są wysokie papierowe czapki kucharskie, trzymane w kuchni na wypadek wizyty sanepidu - wtedy wszyscy po nie biegną. Oczywiście, kiedy kontrola opuści lokal, czapki wracają w kąt ;)

Warto pamiętać, że strój kucharski powinien być zawsze czysty i schludny.

Przed każdym użyciem należy go wyprać, aby usunąć wszelkie zabrudzenia i bakterie. Dzięki temu zachowamy nie tylko bezpieczeństwo, ale również zapewnimy odpowiednią higienę w kuchni. Podałem orientacyjne ceny, ale niewykluczone, że pracując w kuchni, nie wydasz tyle, gdyż bardzo często dostaniesz ubranie od firmy (lub zwrot jego kosztów). Strój ochronny powinien być Ci zapewniony według przepisów, chociaż różnie bywa… ale to już temat na inny artykuł. Oczywiście te ceny dotyczą samego stroju, bez specjalnych zdobień, logo czy nazwiska - takie rzeczy dodatkowo kosztują. Podsumowując, strój kucharski składa się z kilku elementów, które są niezbędne podczas pracy w kuchni. Wybierając go, warto zwrócić uwagę na jakość materiałów, wygodę i styl, który pozwoli Ci czuć się komfortowo w kuchni. W końcu spędzasz w niej zazwyczaj 200 godzin w miesiącu - jeżeli poważnie zajmujesz się kuchnią moim zdaniem nie warto wybierać "najtańszych" ubrań roboczych. Prawdopodobnie będą niewygodne, jest spora sznsa, że szybko się zniszczą i na pewno nie będą przewiewne. To jest coś co ma chronić Ciebie oraz podnościć komfort pracy a nie dodatkowy czynnik z którym należy walczyć.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
5 lat temu
Hierarchia w kuchni

Siedzicie czasem w restauracji pełnej gości i zastanawiacie się, ile właściwie osób pracuje w kuchni? Bo mniej więcej wiemy, że jest chef albo jego zastępca… i kto jeszcze? Kilku kucharzy? Na początek jak powinno być W kuchni większości gwiazdkowych restauracji (i tych dobrych, głównie za granicą) p

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Damian Rusek
3 lata temu
Jak sobie poradzić z mobbingiem w kuchni

Na szczęście z biegiem czasu praca w kuchni przestaje przypominać obóz pracy, a coraz częściej możesz stwierdzić, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni. Częściej stresuje sam serwis, a nie współpracownicy. Jednak wciąż nie wszędzie jest tak kolorowo, a młodszy kucharz (lub osoba z bardziej ugo

Damian Rusek
2 lata temu
Systemy pracy w kuchni

Ciekawi Cię jak pracują kucharze? Albo po prostu zaczynasz swoją karierę w tym zawodzie i chcesz wiedzieć, czego się spodziewać? Częściowo poruszyłem temat w artykule o 5 korzyściach pracy w kuchni, a tutaj postaram się wyczerpać temat. Praca 2/2 Najpopularniejszy system pracy, z jakim spotkałem si

Damian Rusek
4 lata temu
10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza

Pojawia się tutaj sporo wskazówek dla osób zaczynających swoją przygodę z gastronomią. Z wcześniejszych artykułów wiesz już, czy warto być kucharzem, albo czy warto kierować się jedynie zarobkami oraz jak trafić na dobre warunki pracy. Jednak dziś dowiesz się, w jakich przypadkach powinieneś ponowni

Damian Rusek
2 lata temu
Z jakimi wyzwaniami kucharze mierzą się w pracy

Praca kucharza to dynamiczne i wymagające zajęcie, do którego potrzeba nie tylko kulinarnych umiejętności, ale także wytrzymałości fizycznej i psychicznej. Choć gastronomia zazwyczaj jest naszą pasją, niektóre aspekty tej pracy mogą stanowić prawdziwe wyzwanie. W tym artykule postanowiłem opowiedzie

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
7 miesięcy temu
Czy to koniec "starej gwardii" w kuchni?

Chyba w każdym zawodzie jest tak, że przychodzą młodzi i wpadają w konflikty ze starszymi. Nowe trendy muszą walczyć z przyzwyczajeniami, a podejście do pracy też bywa różnie. W kuchni nie jest inaczej i jak na razie starsi przegrywają tę batalię. Co to właściwie jest “stara gwardia” i jak to wygląd

Damian Rusek
2 lata temu
5 korzyści z pracy w kuchni

Jeśli czytasz moje artykuły od dłuższego czasu, pewnie odnosisz wrażenie, że to ciężka i niewdzięczna praca. Niekiedy taka jest, jak każda, ale też nie chodzę do niej na siłę. Kiedy zaczyna tak być, szukam innej pracy, żeby nie zatrzymywać się w rozwoju. Kuchnia to miejsce, gdzie bez dobrej atmosfer

Damian Rusek
1 rok temu
Odkrywanie smaków, czyli skąd czerpię inspiracje

Aktualnie szefowie kuchni stają przed wyzwaniem nie tylko zaspokojenia podniebienia gości, ale również tworzenia unikalnych doświadczeń smakowych. Kulinarne eksploracje, choć wymagające, są niezwykle satysfakcjonujące. Dla doświadczonego szefa kuchni poszukiwanie nowych przepisów to nie tylko obowią

Damian Rusek
3 lata temu
Mój najdłuższy dzień w pracy

Myślę, że nieraz zdarzyło Ci się zostać dłużej w pracy i porobić parę nadgodzin. Długie godziny pracy to norma nie tylko w gastronomii, ale też wielu innych zawodach. Jednak nawet w restauracji 25 godzinna zmiana to coś rzadkiego (póki co). Mnie udało się zdobyć to osiągnięcie już w pierwszej pracy

Damian Rusek
3 lata temu
Trudności w pisaniu grafiku w kuchni

Jeśli zarządzasz zespołem w pracy, bardzo możliwe, że raz w miesiącu musisz napisać im grafik pracy. W niektórych firmach nie ma w tym nic trudnego - ustalone są stałe dni pracy i godziny. Jednak w kuchni układanie grafiku często przypomina sudoku. Praca 2/2, ale czy na pewno? Najpopularniejszym sy

Damian Rusek
2 lata temu
Zapomniane smaki i receptury kuchni polskiej

Nasza kuchnia ma bogatą historię, a wiele tradycyjnych przepisów i potraw nie jest już znanych szerokiemu gronu ludzi. Postanowiłem opisać Ci kilka zapomnianych receptur i potraw, które odgrywały ważną rolę w dawnych czasach. Na przykład "knedle z sosem jagodowym", które kiedyś były popularnym danie

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Właściwości i uprawa chrzanu

Wielkimi krokami zbliżają się ważne święta, które trudno wyobrazić sobie bez.... Można tu wymienić wiele potraw, wszystkie pyszne, a jednak jest coś, co pomoże jeszcze ich smak "podkręcić". Smak chrzanu znamy chyba wszyscy. Ale warto poznać również jego właściwości, a także dowiedzieć się, jak go up