2 lata temu

Herbata złodziei – co to takiego?

autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Miłego czytania!

Herbata złodziei – co to takiego?

Jeśli uważacie, że ten wpis będzie na temat specyfiku, dzięki któremu włamywacze i złodzieje nabywają swoje „praktyczne” umiejętności, to mamy dobrą wiadomość: taka magiczna mikstura nie istnieje. 😜 Herbata złodziei, a właściwie jej oryginał, czyli olejek złodziei, to substancja bakteriobójcza, przeciwwirusowa, przeciwzapalna i przeciwbólowa. Jej działanie jest więc bardzo pożądane.

Skąd więc ta dwuznaczna nazwa?

Dżuma, rabunki i niezwykła mieszanka Początki olejku złodziei mają swoje miejsce w XIV w. gdy przez Europę przetaczała się jedna z największych epidemii w dziejach ludzkości – czarna śmierć, czyli dżuma. Szybko rozprzestrzeniająca się zaraza miała ogromny wpływ na wszystkie aspekty życia ludzi, w tym m.in. na handel. Choroba zaskoczyła i zastała wielu kupców poza miejscem ich zamieszkania. Zmuszeni do tymczasowej relokacji musieli walczyć o przetrwanie w miastach ogarniętych epidemią. Legenda głosi, że we Francji znalazła się grupa handlarzy ziołami i przyprawami, którzy pozbawieni środków do życia zaczęli okradać domy osób zmarłych na dżumę. Najciekawsze było jednak to, że złodzieje mimo kontaktu z przedmiotami zakażonych osób sami nie chorowali. Okazało się, że przed bakteriami dżumy chroniły ich specjalne octowo-ziołowe mieszanki, którymi nacierali dłonie, głowę i szyję. Zyskały one tak wielką popularność, że lekarze zajmujący się chorymi na dżumę, zaczęli nosić długie, charakterystyczne maski zakończone dziobem, do których wkładali woreczki nasączone olejkiem, aby uniknąć zakażenia.

Cudowny skład

Dokładny przepis tego, co znajdowało się w tym specyfiku, nie jest znany. Legenda ma wiele różnych wersji, a czas i wielokrotne przekazywanie tej historii z ust do ust sprawiły, że jest w niej już wiele nieścisłości. W składzie oryginalnej wersji prawdopodobnie znalazły się goździki, cynamon, cytryna, szałwia, piołun, rozmaryn, czosnek i ruta. Obecnie ten zdrowotny olejek jest przygotowywany na wiele sposobów i w najróżniejszych formach. Jednym z najbardziej popularnych jest kosmetyczny olejek, który można stosować np. do zdrowotnych kąpieli, masażu, inhalacji, aromaterapii. Można zakraplać nim uszy, stosować na ból głowy, a nawet dezynfekować meble i dywany. Współczesny skład olejku złodziei to kompozycja 5 olejków eterycznych o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych:

  • olejek goździkowy – zawiera eugenol, który ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i znieczulające
  • olejek cytrynowy – wykorzystywany w aromaterapii, ma działanie antyseptyczne i antywirusowe i przeciwgrzybiczne
  • olejek eukaliptusowy – wykazuje skuteczne działanie w zwalczaniu chorób układu oddechowego, dodatkowo hamuje rozwój bakterii, grzybów i przeciwdziała wirusom grypy
  • olejek cynamonowy – to doskonały składnik w walce z grzybami i bakteriami, działa nawet na te, które są oporne na antybiotyki
  • olejek rozmarynowy – działanie antyoksydacyjne, dawniej stosowany m.in. do odkażania ran ze względu na wysoką skuteczność antybakteryjną

Wyobrażacie sobie co powstaje z połączenia takich składników? Prawdziwy pogromca bakterii. No, ale w końcu to olejek czy herbata? Herbata złodziei to nic innego, jak herbaciany napar na bazie składników, których wersje olejkowe - są w olejku złodziei. To przepyszna i wzmacniająca organizm kompozycja herbaty i ziół.

Do jej przygotowania potrzebować będziemy:

  • liści czarnej herbaty,
  • goździki,
  • korę cynamonu,
  • liście eukaliptusa,
  • rozmaryn,
  • skórkę cytryny.

2 – 3 goździki i 0,5 g kory cynamonu potłucz w moździerzu i przełóż do dzbanka, dodaj do tego kilka listków eukaliptusa i rozmarynu. Dokładnie wyparz cytrynę i zetrzyj z niej skórkę. Wystarczy ok pół łyżeczki. Dorzuć ją do pozostałych składników. Na końcu wsyp czubatą łyżeczkę swojej ulubionej czarnej herbaty i zalej 0.5 litra wrzątku. Parz 5 minut i odcedź.
Pijcie na zdrowie! a potem dajcie znać, jak Wam smakuje 😉

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
2 lata temu
Historia herbaty i kultury jej picia

Herbata to napój, który ma długą i bogatą historię. Początki jej picia sięgają około 5 tysięcy lat temu w Chinach, gdzie była używana głównie w celach leczniczych. Do herbaciarni trafiła dopiero później, w czasie dynastii Tang (618-907 n.e.), gdzie była popularna wśród klas wyższych. Herbata stała s

Damian Rusek
3 lata temu
5 oznak, że w danej restauracji raczej bardziej się nie rozwiniesz

Jeśli pracujesz jako kucharz i jesteś ambitny (a na pewno jesteś, skoro zaglądasz tutaj), to z pewnością chcesz się rozwijać i poszerzać swoje kulinarne zdolności, a ciężko będzie to osiągnąć pracując cały czas w jednym miejscu. Bardziej rozwijam ten temat w artykule - dlaczego tak często zmieniam p

Damian Rusek
5 lat temu
Kim w kuchni jest szpachlarz

Robiliście kiedyś remont? Pewnie tak i zdarzało się, że trzeba coś zaszpachlować. Ale co to ma wspólnego z kuchnią? Tam też czasem zachodzi taka potrzeba. To oczywiste, że czasem trzeba coś poprawić a nie wyrzucać. Niektórzy kucharze nawet osiągają mistrzostwo w tej dziedzinie. Co to właściwie znac

Damian Rusek
2 lata temu
Co Wy macie z tymi zmianami w karcie

Pewnie od czasu do czasu bywasz w restauracji, a jeśli jesteś kucharzem, to przypuszczam, że częściej, niż byś chciał. W takim wypadku myślę, że ten artykuł będzie bliski Twojemu sercu. Jednak jeśli nigdy nie pracowałeś w kuchni i chodzisz do restauracji tylko dobrze zjeść, być może ten artykuł jes

Damian Rusek
3 lata temu
Kucharz na skoka - wady i zalety kucharza na 1 dzień

W artykule o pisaniu grafiku wspomniałem, że często można się poratować kucharzem na skoka, który trochę odciąży zespół. W tym artykule postanowiłem wyjaśnić, czym właściwie jest ten skok, jakie są wady i zalety tego rozwiązania oraz czy warto mieć kogoś takiego u siebie. Zacznijmy od wyjaśnienia N

Damian Rusek
1 rok temu
Historia Herbaty - od Pierwszych listków po herbaciarnie w Polsce

Herbata, podobnie jak kawa, to napój, który od wieków cieszy się ogromnym uznaniem na całym globie. Posiada bogatą historię i różnorodne tradycje kulturowe, które ewoluowały na przestrzeni czasu oraz miejsca na mapie geograficznej. W tym artykule zapraszam Cię na fascynującą podróż przez historię he

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
4 lata temu
Liofilizacja - co to jest i na czym polega

Na co dzień mamy do czynienia z liofilizowanymi produktami, nawet o tym nie wiedząc. Czy pijąc rano kawę rozpuszczalną lub jedząc batonika owocowego zastanawiamy się jakim procesom poddawane są rzeczy w środku? Czasami lepiej nie wiedzieć, ale dziś postaram się przybliżyć ten proces w przystępnym ję

Damian Rusek
7 miesięcy temu
Czy to koniec "starej gwardii" w kuchni?

Chyba w każdym zawodzie jest tak, że przychodzą młodzi i wpadają w konflikty ze starszymi. Nowe trendy muszą walczyć z przyzwyczajeniami, a podejście do pracy też bywa różnie. W kuchni nie jest inaczej i jak na razie starsi przegrywają tę batalię. Co to właściwie jest “stara gwardia” i jak to wygląd

Damian Rusek
3 lata temu
Jak usmażyć soczystego steka lub burgera - 15 pytań nowicjusza

Jeśli nie czytałeś jeszcze artykułu Jak przygotować steka, to koniecznie nadrób, bo dziś rozwiniemy temat. Nie tak dawno temu na prośbę mojego przyjaciela Damiana, z którym tworzę naszą stronę, zrobiłem mu praktyczne szkolenie z wysmażania mięs. Postanowiłem w tym artykule podzielić się propozycjami

Damian Rusek
4 lata temu
Co to jest Michelin

Obije się czasem o uszy, że jakaś restauracja dostała gwiazdkę Michelin, tylko co to właściwie znaczy? Tak w dużym skrócie jest to najbardziej prestiżowa nagroda w gastronomii, przyznawana za walory smakowe, w trójstopniowej (gwiazdkowej) skali. Wielu szefów kuchni marzy, aby jego restauracja zna

Damian Rusek
3 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2021

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasze social media (a jeśli nie, to teraz jest świetny mom

Damian Rusek
1 rok temu
Różnice między pracą w restauracji a w hotelu

Jako kucharz z wieloletnim doświadczeniem i pracą na wszystkich stanowiskach kuchennej hierarchii widziałem różnice w pracy między małym osiedlowym bistro, większą modną restauracją, kameralnym hotelem czy sieciówką. Jeśli ciekawi Cię czym się różni praca kucharza hotelowego od takiego w zwykłej res

Damian Rusek
4 lata temu
Co to znaczy położyć serwis?

Pewnie zdarzyło Ci się być na imprezie w restauracji (a może nawet organizować ją) i nie wszystko szło zgodnie z planem. Może kelner wylał na kogoś kawę, desery pojawiły się z opóźnieniem, albo… w ogóle się nie pojawiły? A to znaczy, że ktoś w kuchni położył serwis ;) Więc co to znaczy “położyć serw