Korzeń imbiru był używany od tysięcy lat do wyrobu napojów i jest znany z generowania uczuć miłości. Ma właściwości rozszerzające naczynia krwionośne. Oznacza to, że krew płynie lepiej do niektórych części ciała, a wraz z innymi składnikami daje długotrwałą ekrekcję oraz silne doznania podczas intymnych chwil we dwoje 😋
Ale warto go poznać dokładnie także z innych powodów.
Co warto wiedzieć o imbirze? Jakich składników odżywczych dostarcza oraz jak wykorzystać go w odchudzaniu? Imbir od tysięcy lat wykorzystywany jest jako środek leczniczy. Roślina ta pochodzi prawdopodobnie z Melanezji, ale obecnie wykorzystywana jest na całym świecie. Największe uprawy imbiru znajdują się w Azji, gdzie również notuje się jego największe spożycie. Wykorzystuje się go tam zarówno w celach leczniczych, ale również jako kulinarny dodatek do wielu dań. Imbir zaliczany jest do jednych z najczęściej wykorzystywanych przypraw w kuchni azjatyckiej. Charakteryzuje się silnym, słodkawym oraz dosyć charakterystycznym aromatem. W jego smaku dominują zarówno nuty gorzkie, jak i palące, które biorą się z wysokiej zawartości olejków eterycznych, takich jak gingerol czy citral. Spożywanie imbiru w różnej postaci przyczynia się do poprawy procesów trawiennych, łagodzenia bólów żołądka, pobudzania układu odpornościowego czy układu krążenia.
Wartości odżywcze
Imbir jest rośliną, która posiada niezwykle dużo cennych minerałów oraz witamin. 100 gramów imbiru to wartość energetyczna 80 kcal. Ta sama ilość produktu dostarcza także sporych ilości witamin, takich jak:
- witamina C (5 mg),
- witamina E (0.26 mg),
- kwas foliowy (11 µg),
- witamina B6 (0.16 mg),
- niacyna (0.75 mg),
- ryboflawina (0.034 mg).
- W 100 gramach imbiru znajduje się również sporo cennych minerałów, takich jak:
- magnez (43 mg),
- potas (415 mg),
- wapń (16 mg),
- żelazo (0.6 mg),
- sód (13 mg).
Imbir od bardzo dawna wykorzystywany jest jako środek rozgrzewający, oczyszczający oraz wspomagający metabolizm organizmu, co przyczynia się do szybszego spalania zbędnej tkanki tłuszczowej. Do odchudzania wykorzystać można zarówno świeży korzeń imbiru, jak i kupić można w większości sklepów oraz imbir w postaci przyprawy. To również naturalny środek hamujący apetyt, więc odchudzanie z jego udziałem może być znacznie łatwiejsze. Zarówno obserwacje, jak i badania naukowe prowadzone nad związkami zawartymi w imbirze wskazują, że jest on znakomitym środkiem mogącym efektywnie wspomagać odchudzanie. Wyniki badań opublikowane w roku 2014 wykazały, że u szczurów z nadwagą, po miesięcznej kuracji polegającej na podawaniu im gingerolu zawartego w imbirze, poziom tkanki tłuszczowej został znacznie zmniejszony. Te same badania dowiodły również znaczne unormowanie we krwi poziomu cukru oraz leptyny, która jest hormonem odpowiedzialnym za odczuwanie sytości po posiłku. Warto również wspomnieć, że imbir redukuje poziom kortyzolu, którego nadmiar sprawia, że metabolizm organizmu jest zachwiany. To z kolei przekłada się na niekontrolowany wzrost wagi.
Jak stosować imbir na odchudzanie?
Odchudzające właściwości imbiru biorą się z jego termogenicznego charakteru. Posiłek termogeniczny to taki, który podnosi temperaturę ciała, sprawia, że metabolizm działa lepiej, a kalorie spalane są znacznie efektywniej. Najlepszym sposobem wykorzystania imbiru w diecie odchudzającej jest regularne picie ciepłych napojów z dodatkiem korzenia tej rośliny, których przyrządzenie jest niezwykle łatwe i szybkie. Napój na bazie soku z cytryny oraz imbiru - jest to prawdziwa bomba pobudzająca metabolizm organizmu i wspomagająca spalanie tkanki tłuszczowej. Przygotowanie takiego napoju polega na wyciśnięciu soku z kilku cytryn oraz wstępnym podgrzaniu go na wolnym ogniu. Do ciepłego soku cytrynowego dodać należy kilkanaście kawałków pokrojonego korzenia imbiru. Tak powstały napar rozcieńczyć trzeba 1 litrem przegotowanej wody. Popijanie takiego napoju przez cały dzień z pewnością wspomoże przemianę materii. Zielona herbata z dodatkiem imbiru Napój taki szczególnie chętnie spożywany jest przez Azjatów. Warto w tym miejscu wspomnieć, że zielona herbata wykazuje liczne właściwości lecznicze oraz antyoksydacyjne, a w połączeniu z imbirem pozwala uzyskać zgrabną sylwetkę oraz płaski brzuch. Zielona herbata z dodatkiem imbiru może być również serwowana w postaci schłodzonej. Chłodny napój na bazie mięty, cytryny oraz imbiru - jest to jeden z częściej pitych chłodnych napojów z dodatkiem imbiru. Do jego przygotowania potrzebna będzie świeża mięta, pokrojony korzeń imbiru lub imbir w formie przyprawy oraz pokrojona w plasterki cytryna. Wszystko to zalać należy wodą przegotowaną lub mineralną i odstawić na kilkanaście minut do lodówki. Po tym czasie cieszyć się można niezwykle smacznym, zdrowym i orzeźwiającym napojem, który sprawdzi się szczególnie w upalne dni.
Rozgrzewający, wzmacniający napój na chłodne dni - imbir, owoce
SKŁADNIKI DO NAPARU:
- korzeń imbiru – 1 szt.
- woda
DODATKI
- miód
- cytryna – 1 szt.
- pomarańcza – 1 szt.
- cynamon
- kardamon
- żurawiny
- maliny
PRZYGOTUJ
- obieraczkę do warzyw
- tarkę
- niewielki garnek
- słoiczki z zakrętkami
Napar z imbiru - korzeń imbiru ścieramy na tarce, wcześniej obieramy ze skórki. Połowę korzenia ścieramy na tarce o drobnych oczkach, resztę kroimy na cienkie plasterki. Imbir wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Napar z imbiru - napar przelewamy do słoiczkówNapar przelewamy do małych słoiczków i szczelnie zamykamy. Jeśli chcemy przechowywać swój napar przez dłuższy czas, słoiczki pasteryzujemy. Napar z imbiru przechowujemy w lodówce. Napar z imbiru - dodajemy miód, sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy. Z naparu z imbiru możemy przygotować pyszny napój. Do szklanki wlewamy około 50 ml naparu i dolewamy około 200 ml gorącej wody. Dodajemy miód, sok wyciśnięty z cytryny i połowy pomarańczy oraz przyprawiamy do smaku. Opcjonalnie dodajemy maliny (mrożone, świeże lub ze słoiczka) i suszone żurawiny.