3 lata temu

Korzeń imbiru

autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Miłego czytania!

Korzeń imbiru był używany od tysięcy lat do wyrobu napojów i jest znany z generowania uczuć miłości. Ma właściwości rozszerzające naczynia krwionośne. Oznacza to, że krew płynie lepiej do niektórych części ciała, a wraz z innymi składnikami daje długotrwałą ekrekcję oraz silne doznania podczas intymnych chwil we dwoje 😋

Ale warto go poznać dokładnie także z innych powodów.

Co warto wiedzieć o imbirze? Jakich składników odżywczych dostarcza oraz jak wykorzystać go w odchudzaniu? Imbir od tysięcy lat wykorzystywany jest jako środek leczniczy. Roślina ta pochodzi prawdopodobnie z Melanezji, ale obecnie wykorzystywana jest na całym świecie. Największe uprawy imbiru znajdują się w Azji, gdzie również notuje się jego największe spożycie. Wykorzystuje się go tam zarówno w celach leczniczych, ale również jako kulinarny dodatek do wielu dań. Imbir zaliczany jest do jednych z najczęściej wykorzystywanych przypraw w kuchni azjatyckiej. Charakteryzuje się silnym, słodkawym oraz dosyć charakterystycznym aromatem. W jego smaku dominują zarówno nuty gorzkie, jak i palące, które biorą się z wysokiej zawartości olejków eterycznych, takich jak gingerol czy citral. Spożywanie imbiru w różnej postaci przyczynia się do poprawy procesów trawiennych, łagodzenia bólów żołądka, pobudzania układu odpornościowego czy układu krążenia.

Wartości odżywcze

Imbir jest rośliną, która posiada niezwykle dużo cennych minerałów oraz witamin. 100 gramów imbiru to wartość energetyczna 80 kcal. Ta sama ilość produktu dostarcza także sporych ilości witamin, takich jak:

  • witamina C (5 mg),
  • witamina E (0.26 mg),
  • kwas foliowy (11 µg),
  • witamina B6 (0.16 mg),
  • niacyna (0.75 mg),
  • ryboflawina (0.034 mg).
  • W 100 gramach imbiru znajduje się również sporo cennych minerałów, takich jak:
  • magnez (43 mg),
  • potas (415 mg),
  • wapń (16 mg),
  • żelazo (0.6 mg),
  • sód (13 mg).

Imbir od bardzo dawna wykorzystywany jest jako środek rozgrzewający, oczyszczający oraz wspomagający metabolizm organizmu, co przyczynia się do szybszego spalania zbędnej tkanki tłuszczowej. Do odchudzania wykorzystać można zarówno świeży korzeń imbiru, jak i kupić można w większości sklepów oraz imbir w postaci przyprawy. To również naturalny środek hamujący apetyt, więc odchudzanie z jego udziałem może być znacznie łatwiejsze. Zarówno obserwacje, jak i badania naukowe prowadzone nad związkami zawartymi w imbirze wskazują, że jest on znakomitym środkiem mogącym efektywnie wspomagać odchudzanie. Wyniki badań opublikowane w roku 2014 wykazały, że u szczurów z nadwagą, po miesięcznej kuracji polegającej na podawaniu im gingerolu zawartego w imbirze, poziom tkanki tłuszczowej został znacznie zmniejszony. Te same badania dowiodły również znaczne unormowanie we krwi poziomu cukru oraz leptyny, która jest hormonem odpowiedzialnym za odczuwanie sytości po posiłku. Warto również wspomnieć, że imbir redukuje poziom kortyzolu, którego nadmiar sprawia, że metabolizm organizmu jest zachwiany. To z kolei przekłada się na niekontrolowany wzrost wagi.

Jak stosować imbir na odchudzanie?

Odchudzające właściwości imbiru biorą się z jego termogenicznego charakteru. Posiłek termogeniczny to taki, który podnosi temperaturę ciała, sprawia, że metabolizm działa lepiej, a kalorie spalane są znacznie efektywniej. Najlepszym sposobem wykorzystania imbiru w diecie odchudzającej jest regularne picie ciepłych napojów z dodatkiem korzenia tej rośliny, których przyrządzenie jest niezwykle łatwe i szybkie. Napój na bazie soku z cytryny oraz imbiru - jest to prawdziwa bomba pobudzająca metabolizm organizmu i wspomagająca spalanie tkanki tłuszczowej. Przygotowanie takiego napoju polega na wyciśnięciu soku z kilku cytryn oraz wstępnym podgrzaniu go na wolnym ogniu. Do ciepłego soku cytrynowego dodać należy kilkanaście kawałków pokrojonego korzenia imbiru. Tak powstały napar rozcieńczyć trzeba 1 litrem przegotowanej wody. Popijanie takiego napoju przez cały dzień z pewnością wspomoże przemianę materii. Zielona herbata z dodatkiem imbiru Napój taki szczególnie chętnie spożywany jest przez Azjatów. Warto w tym miejscu wspomnieć, że zielona herbata wykazuje liczne właściwości lecznicze oraz antyoksydacyjne, a w połączeniu z imbirem pozwala uzyskać zgrabną sylwetkę oraz płaski brzuch. Zielona herbata z dodatkiem imbiru może być również serwowana w postaci schłodzonej. Chłodny napój na bazie mięty, cytryny oraz imbiru - jest to jeden z częściej pitych chłodnych napojów z dodatkiem imbiru. Do jego przygotowania potrzebna będzie świeża mięta, pokrojony korzeń imbiru lub imbir w formie przyprawy oraz pokrojona w plasterki cytryna. Wszystko to zalać należy wodą przegotowaną lub mineralną i odstawić na kilkanaście minut do lodówki. Po tym czasie cieszyć się można niezwykle smacznym, zdrowym i orzeźwiającym napojem, który sprawdzi się szczególnie w upalne dni.

Rozgrzewający, wzmacniający napój na chłodne dni - imbir, owoce

SKŁADNIKI DO NAPARU:

  • korzeń imbiru – 1 szt.
  • woda

DODATKI

  • miód
  • cytryna – 1 szt.
  • pomarańcza – 1 szt.
  • cynamon
  • kardamon
  • żurawiny
  • maliny

PRZYGOTUJ

  • obieraczkę do warzyw
  • tarkę
  • niewielki garnek
  • słoiczki z zakrętkami

Napar z imbiru - korzeń imbiru ścieramy na tarce, wcześniej obieramy ze skórki. Połowę korzenia ścieramy na tarce o drobnych oczkach, resztę kroimy na cienkie plasterki. Imbir wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Napar z imbiru - napar przelewamy do słoiczkówNapar przelewamy do małych słoiczków i szczelnie zamykamy. Jeśli chcemy przechowywać swój napar przez dłuższy czas, słoiczki pasteryzujemy. Napar z imbiru przechowujemy w lodówce. Napar z imbiru - dodajemy miód, sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy. Z naparu z imbiru możemy przygotować pyszny napój. Do szklanki wlewamy około 50 ml naparu i dolewamy około 200 ml gorącej wody. Dodajemy miód, sok wyciśnięty z cytryny i połowy pomarańczy oraz przyprawiamy do smaku. Opcjonalnie dodajemy maliny (mrożone, świeże lub ze słoiczka) i suszone żurawiny.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Posadź własny imbir

Posadź własny imbir! Tak, każdy może to zrobić 😊 Jak wyhodować imbir w donicze? Egzotyczny imbir rzadko uprawiamy w doniczkach. To pikantne kłącze potrafi jednak ładnie urosnąć i zaskoczyć dużo lepszym i bardziej wyrazistym smakiem od imbiru kupowanego w sklepie. Uprawa imbiru w Polsce najlepsze e

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Właściwości papryki, w zależności od koloru

To, że papryka ma wiele cennych właściwości jest znanym faktem, ale już mało kto wie, że właściwości papryki zależą od jej koloru, a KAŻDA MA INNE DZIAŁANIE W Polsce to warzywo typowe dla wczesnej jesieni. Zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu. Odmładza i poprawia nastrój. Papryka posiada

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Korzeń łopianu

Korzeń łopianu leczy wszystkie choroby.... również choroby nowotworowe. Leczy cukrzycę, zapalenie oskrzeli, zapalenie zatok, reumatyzm, dnę moczanową (podagrę), zapalenie stawów, złamania kości, przepukliny kręgosłupa, miażdżycę, choroby ucha, przewlekłą niewydolność wieńcową. Łopian leczy zapalen

Damian Rusek
4 lata temu
Jak lepiej radzić sobie w kuchni

Ten artykuł skierowany jest głównie do młodych kucharzy, zaczynających pracę w zawodzie. Ale nie wykluczam, że nieco bardziej doświadczeni też znajdą w nim kilka przydatnych wskazówek. Przez prawie 10 lat pracy w kuchni miałem okazję stanąć na większości stanowisk i popełniłem prawdopodobnie sporą c

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Co można zrobić z żywokostu

Jak na króla ziół polskich przystało, należy mu się więcej uwagi. Część podziemna zawiera wiele przydatnych elementów: substancje śluzowe i gumowate; alkaloidy; węglowodany; garbniki; kwasy organiczne. Ze względu na swój skład, korzeń żywokostu jest poszukiwany w walce z wieloma chorobami. Obfite

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
6 lat temu
Drukują smak w Zakopanem... z jakim efektem?

Większość z was pewnie kojarzy Zakopane - zwane inaczej “stolicą Tatr”. Piękna góralska miejscowość, głównie utrzymująca się z turystów. W jego centrum znajduje się najbardziej znanym deptak - Krupówki - gdzie podczas spacerów mijamy mnóstwo kramów, sklepów i restauracji. Z racji, że jest tam ograni

Damian Rusek
2 lata temu
Historia herbaty i kultury jej picia

Herbata to napój, który ma długą i bogatą historię. Początki jej picia sięgają około 5 tysięcy lat temu w Chinach, gdzie była używana głównie w celach leczniczych. Do herbaciarni trafiła dopiero później, w czasie dynastii Tang (618-907 n.e.), gdzie była popularna wśród klas wyższych. Herbata stała s

Damian Rusek
3 lata temu
Po co mi tyle noży

Z tego, co obserwuję, w standardowej polskiej domowej kuchni używa się do trzech noży. Zwykły nóż do wszystkiego, nóż do pieczywa i mały do warzyw. To uniwersalny zestaw, który wystarcza do rodzinnego obiadu. Po co więc znane z programów kulinarnych torby wypchane po brzegi nożami? Postanowiłem opis

Damian Rusek
2 lata temu
Z jakich elementów składa się strój kucharski?

Praca w kuchni to nie tylko gotowanie smacznych potraw, ale również dbanie o higienę i bezpieczeństwo (swoje jak i gości). Strój kucharski to podstawowy element wyposażenia każdego kucharza. Jego głównym zadaniem jest zapewnienie bezpieczeństwa, higieny oraz wygody podczas pracy w kuchni. Składa się

Damian Rusek
6 lat temu
Czysta kuchnia, a w mieszkaniu burdel...

W większości kuchni restauracyjnych (nie mówię, że w każdej, bo nieraz lepiej wrzucić granat i zamknąć drzwi) panuje porządek i względna czystość. Kucharze są nauczeni sprzątania za sobą i trzymania porządku nie z pedantyzmu, a z powodów praktycznych. Często przenoszą te nawyki do domu… tylko nie ca

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Właściwości i uprawa chrzanu

Wielkimi krokami zbliżają się ważne święta, które trudno wyobrazić sobie bez.... Można tu wymienić wiele potraw, wszystkie pyszne, a jednak jest coś, co pomoże jeszcze ich smak "podkręcić". Smak chrzanu znamy chyba wszyscy. Ale warto poznać również jego właściwości, a także dowiedzieć się, jak go up

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Kilka ciekawostek o mniszku lekarskim, czyli mleczu

Mlecz jest powszechnie spotykaną rośliną, która często uznawana jest za chwast. Tymczasem trzeba wiedzieć, że ma wiele ciekawych właściwości i zastosowań. Co warto wiedzieć o mleczach? Mniszek lekarski potocznie nazywany jest u nas mleczem, choć właściwy mlecz to inna roślina – Sonchus, z rodziny a

Damian Rusek
5 lat temu
Zasady koszerności

Zacznijmy od definicji według wikipedii: “Koszerność, kaszrut (z hebr. כשרות, od כשר – dosł. właściwy) – pojęcie odnoszące się do reguł obowiązujących w prawie żydowskim (halacha), określających rodzaje produktów dozwolonych do spożywania (pokarmy, napoje i leki) oraz warunki, w jakich powinny być

Damian Rusek
5 lat temu
Właściwości sody oczyszczonej

Wodorowęglan sodu, czyli soda oczyszczona. Utrzymuje właściwy stopień kwasowości pH w krwiobiegu. Jest znanym spulchniaczem do ciast, ale to nie wszystko. Ma o wiele więcej ciekawych zastosowań. Leczenie i zdrowie Kiedy męczy nas zgaga wystarczy rozpuścić łyżeczkę sody w szklance ciepłej wody i wypi