2 lata temu

Korzeń łopianu

autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Miłego czytania!

Korzeń łopianu leczy wszystkie choroby.... również choroby nowotworowe. Leczy cukrzycę, zapalenie oskrzeli, zapalenie zatok, reumatyzm, dnę moczanową (podagrę), zapalenie stawów, złamania kości, przepukliny kręgosłupa, miażdżycę, choroby ucha, przewlekłą niewydolność wieńcową. Łopian leczy zapalenie wątroby. Nawet uporczywe zapalenie wątroby typu C leczy się łopianem bez śladu. Po dwóch – trzech miesiącach terapii nie ma żadnego zapalenia wątroby. Korzeń łopianu leczy też guzy wątroby a nawet marskość wątroby. Leczy zapalenie pęcherzyka żółciowego, choroby nerek, kruszy kamienie w nerkach i pęcherzyku żółciowym. Leczy wszystkie choroby skóry: oparzenia, odleżyny, owrzodzenia, egzemy, wypadanie włosów, wrzody, łuszczycę, toczeń rumieniowaty i tak dalej.
Korzeń łopianu leczy grypę, obniża temperaturę.

Kiedyś z tych korzeni piekło się chleb, robiło się przyprawy i kawę.

Z młodych liści łopianu można robić zupy i sałatki. Łopian to dwuletnia roślina. Należy wykopywać łopiany jednoroczne, które mają młode liście – takie korzenie są bardzo silne. Łopian z suchymi liśćmi i rzepami jest już bez wartości korzennej, całą swą moc oddał kwitnieniu. Ale... Nic straconego Można zbierać rzepy, naparzać i płukać chore zęby – to łagodzi ból. Zasada przyrządzania wywaru z korzeni: Najcenniejsze korzenie – są wczesną wiosną, ale można je kopać również teraz, na jesieni. Korzenie należy wykopać, umyć i przesuszyć. Korzeń łopianu jest gruby, więc należy go pociąć. Jedną łyżkę stołową suchych rozdrobnionych korzeni zalać dwiema szklankami wrzącej wody. Gotować przez dziesięć minut. Dwie godziny naciągania. Odcedzić i pić po pół szklanki trzy razy dziennie na 10-15 minut przed posiłkiem. Kiedy się pije leczniczy napar przed posiłkami, to krew natychmiast go wchłania i rozprowadza po całym ciele. Można pić mieszankę korzeni łopianu, perzu i mniszka w równych proporcjach, albo jednego korzenia: przez tydzień – łopian, przez tydzień – mniszek, przez tydzień – perz." to są zalecenia wybitnej rosyjskiej zielarki Jeleny Fiodorownej, której filmiki możecie znaleźć na you tube Olej łopianowy (z korzenia łopianu) to antidotum na wypadające włosy, zawiera wiele witamin oraz naturalnych substancji aktywnych. Dzięki nim znajduje zastosowanie nie tylko w medycynie, ale również w pielęgnacji. Olejek z łopianu wykorzystuje się głównie jako naturalny kosmetyk, wzmacniający i odżywiający włosy, a także stymulujący ich porost. Uzyskuje się go poprzez mieszanie ekstraktu z korzenia łopianu z innym olejem roślinnym (najczęściej jest to olej słonecznikowy lub olej kukurydziany). Podczas tego procesu olejek często wzbogacany jest dodatkowymi ziołami lub ekstraktami roślinnymi.

Do popularnych odmian olejku łopianowego należą między innymi:

  • 🌶️olejek łopianowy z czerwoną papryką,
  • 🌿olejek łopianowy ze skrzypem polnym,
  • 🏺olejek łopianowy z olejkiem arganowym.

Olejek najczęściej wykorzystywany jest do pielęgnacji włosów, łagodzenia podrażnień, infekcji i dolegliwości skórnych, takich jak egzema, grzybica czy łupież. Olejek łopianowy – właściwości Korzeń łopianu większego to surowiec, który szeroko wykorzystywany jest w fitoterapii oraz w kosmetyce. Uważany jest on za środek, który oczyszcza i odtruwa organizm z toksyn, poprawia przemianę materii i funkcjonowanie wątroby. Ponadto korzeń łopianu, dzięki zawartości wielu wartościowych składników, doceniany jest za swoje działanie bakteriostatyczne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze.

Wśród najważniejszych składników aktywnych, jakie obecne są w olejku z łopianu, wymienia się:

  • 👉Inulinę – roślinny polisacharyd, wyróżniający się silnymi właściwościami probiotycznymi. Inulina wzmacnia naturalną florę bakteryjną skóry, a także chroni ją przed działaniem patogenów, nawilża i łagodzi podrażnienia. Składnik ten często stosowany jest jako dodatek do naturalnych produktów do pielęgnacji włosów, którym nadaje blask, puszystość i sypkość. Dodatkowo inulina wykazuje dużą skuteczność w leczeniu łupieżu oraz innych chorób skóry głowy, objawiających się swędzeniem, przesuszeniem czy podrażnieniem.
  • 👉Siarkę – pierwiastek mineralny, który odgrywa bardzo ważną rolę w regeneracji naskórka, spowalnia procesy starzenia się skóry. Siarka wykazuje się dużą skutecznością w leczeniu takich dolegliwości jak trądzik, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca czy egzema. Co więcej, siarka jest jednym z podstawowych budulców włosów, skóry oraz paznokci i w dużej mierze odpowiada za ich kondycję. Stosowanie produktów bogatych w siarkę pozwala złagodzić objawy łupieżu, odżywić i wzmocnić włosy, a także ograniczyć przetłuszczanie.
  • 👉Witaminę C – jest ona niezbędna do produkcji kolagenu, który pozwala zachować młody wygląd skóry i stanowi jeden z najważniejszych budulców włosów. Witamina C odpowiada za optymalne odżywienie i stymulowanie cebulek włosowych do pracy. Co więcej, poprawia strukturę włosów i uszczelnia ich warstwę ochronną, a tym samym zabezpiecza przed wpływem szkodliwych czynników zewnętrznych.

Dodatkowo w oleju łopianowym można znaleźć fosfor, proteiny, olejki eteryczne, substancje garbnikowe. Jak stosować olejek łopianowy? Efekty i sposoby wykorzystania: Olejek łopianowy można stosować na wiele różnych sposobów. Wybór odpowiedniej metody uzależniony jest od oczekiwanych rezultatów, a także stanu skóry lub włosów. Oto kilka przykładów zastosowania olejku łopianowego: Zabieg wzmacniający cebulki włosowe – zapobiega on nadmiernemu wypadaniu włosów oraz stymuluje porost. 2-3 łyżki olejku łopianowego należy dokładnie wcierać w skórę głowy, wykonując przy tym intensywny masaż (należy uważać, aby nie uszkodzić skóry paznokciami), który powinien trwać co najmniej 5 minut. Olejek pozostawić na skórze na 30 minut, a następnie zmyć przy pomocy ciepłej wody i delikatnego szamponu. Zabieg zaleca się powtarzać 3-4 razy w tygodniu. Zabieg regenerujący do włosów – na całej długości suchych włosów należy dokładnie rozprowadzić olejek łopianowy (ilość zależna jest od długości oraz gęstości włosów). Następnie, włosy należy zabezpieczyć foliowym czepkiem i zawinąć w turban z ręcznika. Olejek można pozostawić na włosach przez co najmniej 60 minut, jednak warto pamiętać, że najlepsze efekty przyniesie pozostawienie go na całą noc. Olejek należy zmyć ciepłą wodą i delikatnym szamponem bez SLS. Zabieg olejowania włosów można przeprowadzać 1-2 razy w tygodniu. Nawilżanie i kojenie cery – kilka kropli olejku łopianowego należy wymieszać z niewielką ilością kwasu hialuronowego lub żelu aloesowego, a następnie delikatnie wklepać w skórę twarzy, szyi i dekoltu. Olejek można także mieszać z wybranym kremem do twarzy, aby wzmocnić działanie kosmetyku. Wzmocnienie paznokci – niewielką ilość olejku łopianowego należy wetrzeć w każdy z paznokci. Zabieg wzmacnia kruche paznokcie i zapobiega ich rozdwajaniu. Odżywienie brwi lub rzęs – czystą szczoteczkę należy zanurzyć w niewielkiej ilości olejku łopianowego, a następnie przeczesać nią brwi lub rzęsy. Zabieg ogranicza wypadanie włosów i stymuluje ich wzrost. Aby dostrzec pierwsze efekty kuracji z wykorzystaniem olejku łopianowego, należy uzbroić się w cierpliwość – niezbędne będzie powtarzanie zabiegów przez minimum miesiąc. Na zdrówko ! 💖

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Korzeń imbiru

Korzeń imbiru był używany od tysięcy lat do wyrobu napojów i jest znany z generowania uczuć miłości. Ma właściwości rozszerzające naczynia krwionośne. Oznacza to, że krew płynie lepiej do niektórych części ciała, a wraz z innymi składnikami daje długotrwałą ekrekcję oraz silne doznania podczas inty

Damian Rusek
6 lat temu
Jestem wegetarianinem… ale zjem kurczaka

Wegetarianizm, weganizm, nietolerancja glutenu… dożyłem czasów, w których choroby zamiast utrudniać życie, stają się modne. Nie mam oczywiście na celu dyskryminacji ludzi, którzy faktycznie zmagają się z alergiami. Trzeba je leczyć, uważać i jeść odpowiedzialnie. Jednak ludzie często mają skłonność

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Co można zrobić z żywokostu

Jak na króla ziół polskich przystało, należy mu się więcej uwagi. Część podziemna zawiera wiele przydatnych elementów: substancje śluzowe i gumowate; alkaloidy; węglowodany; garbniki; kwasy organiczne. Ze względu na swój skład, korzeń żywokostu jest poszukiwany w walce z wieloma chorobami. Obfite

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Właściwości i uprawa chrzanu

Wielkimi krokami zbliżają się ważne święta, które trudno wyobrazić sobie bez.... Można tu wymienić wiele potraw, wszystkie pyszne, a jednak jest coś, co pomoże jeszcze ich smak "podkręcić". Smak chrzanu znamy chyba wszyscy. Ale warto poznać również jego właściwości, a także dowiedzieć się, jak go up

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Co można zrobić z kaliny

Nalewka z kaliny to rozgrzewający trunek alkoholowy, posiadający również cenne właściwości zdrowotne. Kalinówka, podobnie jak inne przetwory z kaliny czerwonej, wspomaga działanie układu pokarmowego i krążenia. Reguluje również pracę układu pokarmowego, wzmacnia organizm i zwalcza uciążliwy kaszel.

Damian Rusek
4 lata temu
Święta: odpoczynek z rodziną, czy więcej pracy?

Dopiero minęły Święta Wielkanocne, pewnie masz jeszcze sporo jedzenia w lodówce i odpoczywasz po ugoszczeniu rodziny (oczywiście w przypadku gdy spotkaliście się w święta). Jeśli wszystkie przygotowania są na Twojej głowie, pewnie odczuwasz zmęczenie po przyjęciu takiej ilości osób. A może masz w ro

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Kiszona brukselka i kalafior

Brukselka to również kapusta, a warzywa kapustne kiszą się wyjątkowo łatwo i bezproblemowo. Dzisiaj opowiem Wam, jak kilka lat temu eksperymentowałam 😊 Kupiłam kilogram brukselki, umyłam, oczyściłam z uszkodzonych listków i wpakowałam do dużego słoika. Ponieważ nie wiedziałam, czego się po brukse

Damian Rusek
2 lata temu
Z jakich elementów składa się strój kucharski?

Praca w kuchni to nie tylko gotowanie smacznych potraw, ale również dbanie o higienę i bezpieczeństwo (swoje jak i gości). Strój kucharski to podstawowy element wyposażenia każdego kucharza. Jego głównym zadaniem jest zapewnienie bezpieczeństwa, higieny oraz wygody podczas pracy w kuchni. Składa się

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Kwiaty jadalne

Ostatnimi czasy hitem wielu restauracji jak i internetowych, czy telewizyjnych poradników kulinarnych stały się jadalne kwiaty. Coraz większe staje się również zainteresowanie indywidualne, dlatego chcę Wam przybliżyć ten temat - jak zawsze - prezentując dwie strony medalu 😉 Jadalne kwiaty można d

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Lawenda na 40 domowych sposobów

Lawenda to nie tylko wspaniale wyglądające kwiaty, ale również doskonały dodatek do wielu produktów, wspaniały i skuteczny środek naturalnej pielęgnacji, a także wyśmienity składnik kulinarny. Dzisiaj zachęcamy do poznania najważniejszych domowych zastosowań lawendy i olejku lawendowego. Lawenda to

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Rudy rydz - prawdziwy celebryta wśród grzybów

Pisano o nim wiersze, pojawiał się również w piosenkach. 🎼🎶🎹🎤🎧 W rodzimej frazeologii uważa się go za symbol zdrowia. Polską nazwę nadał mu w 1889 roku botanik Franciszek Błoński. Grzybiarze potocznie zwykli nazywać ten gatunek ryckiem, rydzykiem tudzież ryżykiem. Słynący z rudego kapelusza jes

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Tonik z jarzębiny do cery tłustej

Jarzębina działa również w służbie urody i zdrowej cery. Jej owoce można wykorzystać do zrobienia np. toniku do cery, którą kwalifikuje się jako tłustą. Będziesz potrzebować: garść dojrzałych owoców jarzębiny alkohol 40% (ok łyżeczka) Na początku zalej owoce warzącą wodą. Następnie rozgnieć je w n

Damian Rusek
1 rok temu
Odkrywanie smaków, czyli skąd czerpię inspiracje

Aktualnie szefowie kuchni stają przed wyzwaniem nie tylko zaspokojenia podniebienia gości, ale również tworzenia unikalnych doświadczeń smakowych. Kulinarne eksploracje, choć wymagające, są niezwykle satysfakcjonujące. Dla doświadczonego szefa kuchni poszukiwanie nowych przepisów to nie tylko obowią

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o