5 lat temu

Właściwości sody oczyszczonej

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Wodorowęglan sodu, czyli soda oczyszczona. Utrzymuje właściwy stopień kwasowości pH w krwiobiegu. Jest znanym spulchniaczem do ciast, ale to nie wszystko. Ma o wiele więcej ciekawych zastosowań.

Leczenie i zdrowie

Kiedy męczy nas zgaga wystarczy rozpuścić łyżeczkę sody w szklance ciepłej wody i wypić. Podobnie jest z bólem gardła, na który pomoże przepłukanie go mieszanką sody z wodą i sokiem z cytryny. Soda ma odczyn zasadowy i bardzo skutecznie obniża kwasowość organizmu oraz oczyszcza go z toksyn.
Wodorowęglan sodu jest znakomitym antidotum na ukąszenia owadów, wysypkę, czy stany zapalne skóry, z uwagi na swoje właściwości antybakteryjne. Niekiedy stosuje się go także w leczeniu oparzeń. Dodatkowo płukanie ust roztworem z wody i sody oczyszczonej odświeża oddech oraz pomaga pozbyć się zapachu cebuli czy czosnku a robiąc papkę z przegotowanej wody i sody uzyskamy też naturalny peeling do skóry.

W ogródku

Mało kto lubi stosować chemiczne nawozy i środki ochrony roślin, są zwykle drogie i niezbyt zdrowe. Na pomoc przychodzi soda oczyszczona. Z pewnością przyda się do zlikwidowania mszyc, roztoczy i mączlików. Skutecznie się ich pozbędziemy sporządzając na przykład roztwór składający się z 4 litrów wody i dwóch łyżek wodorowęglanu sodu, a następnie spryskując nim rośliny. Tego rodzaju mieszankę można jeszcze wzbogacić o jadalny olej mieszając najpierw sodę z olejem, a następnie z ciepłą wodą. Mieszankę uzyskujemy silnie potrząsając, a potem wlewamy do większej ilości zimnej wody i spryskujemy zaatakowane rośliny.

No i w domu…

Zanim jeszcze wynaleziono najróżniejsze chemiczne środki czyszczące, gospodynie domowe znakomicie radziły sobie bez nich korzystając właśnie z sody. Dzisiaj, po latach dominacji detergentów, ten ekologiczny produkt znowu wraca do łask, a jego popularność jest tym większa, że jest to środek o wszechstronnym zastosowaniu, w pełni naturalny i niedrogi. W czym może nam pomóc?

Na przykład w pozbyciu się zapachów z lodówki czy szafki kuchennej. Wystarczy umieścić w nich na kilka dni miseczkę z sodą w naturalnej postaci. Tak samo można posypać nią naczynia przed włączeniem zmywarki. Soda świetnie radzi sobie z osadami od kawy czy herbaty, a nawet z przypalonymi garnkami. Wystarczy przypalone naczynie posypać sodą, zalać woda i zostawić na jakiś czas a potem wyszorować. Gdyby nie pomogło np. na przypaloną patelnię czy garnek, wystarczy je zagotować z roztworem sody a wtedy wyczyścić.
Niemal wszystkie rodzaje domowych powierzchni czy urządzeń można szybko i skutecznie czyścić przy udziale sody w naturalnej postaci bądź w postaci wodnego roztworu. Za jej pomocą bez problemu wyczyścimy osad z kamienia, ślady błota z gumoleum oraz tłuste plamy na armaturze.
Doprowadzimy do porządku dywan lub wykładzinę dywanową posypując je na godzinę sodą, a następnie sprzątając odkurzaczem. Wyjąwszy delikatne tkaniny wełniane czy jedwabne, sodę oczyszczoną można także dodawać do prania białych rzeczy, ponieważ jest naturalnym wybielaczem.

Wodorowęglan sodu wpływa nawet na przedłużenie żywotności ciętych kwiatów – zamiast specjalnych preparatów wystarczy do wazonu dodać szczyptę tej uniwersalnej substancji.
To ważniejsze, choć nie jedyne właściwości tego związku.

Żeby tylko nie przesadzić…

Pomimo tego, że soda jest zdrowa i ma bardzo dobre praktyczne zastosowanie, nie należy jej nadużywać, skutkiem ubocznym mogą być skurcze żołądka czy wysokie pragnienie. Oto przykłady kiedy powinniśmy ją ograniczyć:

  1. Absolutnie nie powinny jej stosować kobiety ciężarne, dzieci poniżej 5 roku życia czy osoby na diecie niskosodowej, chyba że lekarz im to zaleci.

  2. Soda jest bogata w sód, nie powinna być więc stosowana przez długi czas w wysokich dawkach.

  3. Nie jest wskazana dla osób cierpiących na obrzęki lub mających wysokie ciśnienie.

  4. Osoby zażywające leki na receptę, powinny wcześniej skonsultować się z lekarzem bądź farmaceutą

Jeśli tylko będziemy stosować ją z głową i umiarem, soda może być świetną oraz tanią alternatywą dla naszego domu, ogrodu i zdrowia.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Kilka ciekawostek o mniszku lekarskim, czyli mleczu

Mlecz jest powszechnie spotykaną rośliną, która często uznawana jest za chwast. Tymczasem trzeba wiedzieć, że ma wiele ciekawych właściwości i zastosowań. Co warto wiedzieć o mleczach? Mniszek lekarski potocznie nazywany jest u nas mleczem, choć właściwy mlecz to inna roślina – Sonchus, z rodziny a

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Właściwości papryki, w zależności od koloru

To, że papryka ma wiele cennych właściwości jest znanym faktem, ale już mało kto wie, że właściwości papryki zależą od jej koloru, a KAŻDA MA INNE DZIAŁANIE W Polsce to warzywo typowe dla wczesnej jesieni. Zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu. Odmładza i poprawia nastrój. Papryka posiada

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Właściwości i uprawa chrzanu

Wielkimi krokami zbliżają się ważne święta, które trudno wyobrazić sobie bez.... Można tu wymienić wiele potraw, wszystkie pyszne, a jednak jest coś, co pomoże jeszcze ich smak "podkręcić". Smak chrzanu znamy chyba wszyscy. Ale warto poznać również jego właściwości, a także dowiedzieć się, jak go up

Damian Rusek
5 lat temu
Już nie pójdziemy Na Pole?

Najbardziej znane miejsca turystyczne w Krakowie to oczywiście Rynek Główny i Kazimierz. To tam otwiera się najwięcej popularnych restauracji i większość przyjezdnych weźmie na pierwszy ogień te kierunki… ale to nie wszystko, co nasze piękne miasto ma do zaoferowania. Całkiem niedawno swój rozkwit p

Damian Rusek
8 miesięcy temu
5 moich ulubionych dań

Praktycznie każdy kucharz na wstępie słyszy pytanie “co najbardziej lubisz gotować, masz jakieś ulubione danie?” Nie ma na to zazwyczaj prostej odpowiedzi, bo prawdziwy pasjonat lubi prawie wszystko i z każdego dania potrafi (albo przynajmniej stara się) zrobić dzieło sztuki. O wiele łatwiejsza jest

Damian Rusek
5 lat temu
Od arogancji do pokory

Tak to jest z młodymi: mogą wszystko, chcą podbić świat, wszystko wiedzą najlepiej… potrafią zirytować. Wbrew pozorom to całkiem normalne zjawisko, zwane “Efekt Dunninga-Krugera”, nad którym już dawno prowadzono badania ;) Też przez to przechodziłem, ale u mnie to jeszcze dziwniejszy wykres! Wygląd

Damian Rusek
3 lata temu
O której kucharz kończy pracę i dlaczego nie ma na to prostej odpowiedzi?

Kojarzysz ten moment, kiedy zbliża się godzina wyjścia z pracy i wszyscy już ubrani czekają ostatnie minuty przy wyjściu? Kucharze rzadko kiedy mogą liczyć na taki luksus. A dlaczego tak jest, mógł Ci podpowiedzieć artykuł dzień z życia kucharza. Głupio wyrzucić gości To jasne, że kiedy kuchnia jes

Damian Rusek
10 miesięcy temu
Pięć niedrogich przyborów kuchennych, które ułatwiają życie

Gastronomia to dziedzina, która do całkiem niedawna (bo do czasów pandemii) cieszyła się ogromną popularnością i przyciągała zarówno miłośników gotowania, jak i jej smakoszy - kiedy dopiero zaczynałem pracę w kuchni, pełno było programów o gotowaniu i konkursów. Teraz kuchnia wyszła z mody, ale to w

Damian Rusek
5 lat temu
Słyszałeś o przepalaniu patelni?

Teraz w większości mieszkań można znaleźć patelnie teflonowe lub ceramiczne. Ich oczywiście się nie przepala zaraz po zakupie, wystarczy umyć wodą z płynem, dokładnie wypłukać, wysuszyć i jest gotowa do użytku. Osobiście jestem zwolennikiem teflonu, przez brak przywierania do nich smażonego produktu

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Lawenda na 40 domowych sposobów

Lawenda to nie tylko wspaniale wyglądające kwiaty, ale również doskonały dodatek do wielu produktów, wspaniały i skuteczny środek naturalnej pielęgnacji, a także wyśmienity składnik kulinarny. Dzisiaj zachęcamy do poznania najważniejszych domowych zastosowań lawendy i olejku lawendowego. Lawenda to

Damian Rusek
6 lat temu
Co to jest kąpiel wodna?

Pojęcie z pewnością znane każdemu, zajmującemu się cukiernictwem. Najczęściej w kąpieli wodnej rozpuszcza się czekoladę. Polega ona na zagotowaniu w garnku wody, a potem umieszczeniu na nim miski z produktem, który chcemy upłynnić. W przypadku wyżej wymienionej czekolady, jest to najskuteczniejszy s

Damian Rusek
3 lata temu
Co to jest kuchnia molekularna

Jeszcze kilka lat temu cieszyła się ona niesłabnącą popularnością, a przez pandemię ostatnio wiele restauracji specjalizujących się w niej upadło. Mowa oczywiście o kuchni molekularnej, która w Polsce zaczęła upadać, zanim zdążyła się do końca rozwinąć. Nie każdy ma o niej pojęcie, dlatego postanowi

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Damian Rusek
4 lata temu
Czy zabiłbym zwierze?

Jecie mięso? W większości pewnie tak, ja też je uwielbiam. I co najlepsze, żyjemy w czasach, w których praktycznie wszystkiego jest pod dostatkiem. Możemy iść do sklepu i wybrać sobie dowolny kawałek mięsa, z w zasadzie dowolnego zwierzęcia jakie lubimy. To dla nas naturalne i w większości widzimy w

Damian Rusek
6 lat temu
Ristorante Amarone - czyli lunch w stylu fine dining

Ostatnio szukam w Krakowie restauracji, w której można zjeść smaczny lunch i przyznaję, że jest z czego wybierać. Większość restauracji ma teraz u siebie ofertę lunchową, jednak często jest traktowana po macoszemu… zrobić coś na szybko, żeby było. Usłyszałem jednak o restauracji Amarone w hotelu “P