Składniki
Kapusta włoska 0.5 szt
Łopatka wieprzowa 200 g
Kasza gryczana 150 g
Podgrzybki 50 g
Jałowiec 5 g
Cebula biała 0.5 szt
Ząbki czosnku 2 szt
Wino czerwone 70 ml
Ziele angielskie 5 szt
Liść laurowy 3 szt
Cukier 40 g
Olej 20 ml
Sól 15 g
Pieprz 15 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
1
Krok 2
Mięso opłukaj, dopraw solą i pieprzem. Przełóż do brytfanki i piecz przez 20-30 minut.
2
Krok 3
Zagotuj wodę w dwóch garnkach, większym i mniejszym, z dodatkiem soli..
3
Krok 4
Poobcinaj z kapusty pojedyncze liście i dokładnie umyj. Wrzuć do wrzątku (większy garnek) na minutę, żeby je sparzyć. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
4
Krok 5
Kiedy zagotuje się woda w mniejszym garnku, wrzuć kaszę gryczaną i gotuj około 15 min. Odcedź.
5
Krok 6
Dokładnie umyj podgrzybki, obierz cebulę i czosnek.
6
Krok 7
Wyjmij mięso z piekarnika. Kiedy trochę wystygnie, zmiel w maszynce do mielenia mięsa do miski.
7
Krok 8
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na oleju. Podgrzybki pokrój w drobną kostkę i dorzuć na patelnię. Smaż około 5 minut i dodaj do zmielonego mięsa i kaszy. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
8
Krok 9
Delikatnie skrój grubszą część liścia przy głąbie (jak przy filetowaniu), żeby cały liść był płaski i miał równą grubość.
9
Krok 10
Na każdy liść kladź 2 łyżki farszu i zwijaj (najpierw od siebie, potem boki i do końca od siebie). Układaj na blasze. Kiedy wszystkie będą gotowe posyp liściem i zielem, zalej do połowy gołąbków wodą i przykryj szczelnie folią aluminiową. Piecz 40 minut w 180 stopniach.
10
Krok 11
Do rondelka wlej czerwone wino, dodaj cukier i posiekany jałowiec. Redukuj aż sos zgęstnieje, odcedź i przelej na talerz.
11
Krok 12
Gotowe gołąbki wyjmij z wody, ułóż na sosie i udekoruj.
12