3 lata temu

Karczoch po Rzymsku

30 min
12 zł
łatwe
autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Życzę smacznego!
Składniki
Karczochy 6 szt
Jajka 6 szt
Szalotka 3 szt
Ząbki czosnku 1 szt
Natka pietruszki 1 szt
Oliwa z oliwek 30 ml
Ocet balsamiczny 15 ml
Sól 4 g
Pieprz 3 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Odetnij zdrewniałą łodygę karczocha, liście przytnij w 2/3 wysokości.
1
Krok 2
Ugotuj w szybkowarze (12-15 minut) lub w garnku pod przykryciem (około 30 minut). Odcedź, rozchyl listki karczocha i usuń te ze środka.
2
Krok 3
Czosnek i szalotki posiekaj. Szalotki usmaż na oliwie, po chwili dorzuć czosnek. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
3
Krok 4
Farsz nałóż do karczochów. Do środka karczochów wbij po jednym jajku. Teraz ułóż karczochy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Wsuń do piekarnika nagrzanego do 210°C.
4
Krok 5
Piecz 3-5 minut.
5
Krok 6
Wyjmij, skrop oliwą i octem balsamicznym. Przed podaniem posyp zapieczone jajko drobniutko posiekaną natką.
6
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami