Składniki
Karczochy 6 szt
Boczek wędzony plastry 190 g
Oliwa z oliwek 15 ml
Świeża kolendra 100 g
Cytryna 0.25 szt
Sól 5 g
Pieprz 4 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Z karczochów oderwij zewnętrzne twarde płatki i obetnij czubki ok. 1/3 wysokości. Obetnij łodygi, tak aby pozostało ok 1 cm. Skrop karczochy sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
1
Krok 2
Wymieszaj oliwę z posiekaną kolendrą i solą. Natrzyj karczochy. Ułóż na papieże do pieczenia.
2
Krok 3
Piecz w 180 stopniach przez 40 minut.
3
Krok 4
W połowie czasu obok karczochów ułóż plastry boczku, piecz aż się mocno zrumienią. Podawaj ze świeżą kolendrą.
4