Składniki
Filet z kurczaka 1 szt
Kalafior 0.25 szt
Mleko 100 ml
Woda 0.5 l
Masło 60 g
Szparagi zielone 5 szt
Cukier 30 g
Olej 30 ml
Sól 15 g
Pieprz 10 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Ustaw piekarnik na 180 stopni.
1
Krok 2
Umyj i oczyść filet z kurczaka. Przypraw solą i pieprzem.
2
Krok 3
Rozgrzej olej na patelni. Obsmaż kurczaka z obu stron i włóż do piekarnika na 16-18 minut.
3
Krok 4
Zagotuj wodę z mlekiem i cukrem. Kalafiora umyj, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj. Kiedy będzie miękki odcedź, zmiksuj z dodatkiem połowy masła, soli i pieprzu. przecedź przez sito.
4
Krok 5
Na patelni rozgrzej resztę masła. Obsmaż szparagi po kilkanaście sekund z każdej strony, dopraw solą i pieprzem.
5
Krok 6
Kurczaka wyjmij z piekarnika i przekrój.
6
Krok 7
Rozsmaruj na talerzu puree, ułóż obok szparagi i kurczaka, udekoruj.
7