4 lata temu

Kurczak Tadżin

1 h 10 min
18 zł
łatwe
autor
Rafal Kołodziej
Życzę smacznego!
Składniki
Filet z kurczaka 4 szt
Ras El Hanout 25 g
Cynamon 25 g
Papryka słodka 25 g
Pieprz 10 g
Sól 12 g
Oliwki zielone 150 g
Cebula biała 2 szt
Ząbki czosnku 5 szt
Świeża kolendra 20 g
Cytryny konserwowe 2 szt
Oliwa z oliwek 30 ml
Rodzynki 200 g
Morele suszone 200 g
Koncentrat pomidorowy 100 g
Bulion warzywny 500 ml
Migdały płatki 30 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozgrzej naczynie do Tadżin lub dużą patelnię, wlej oliwę i dodaj kurczaka, obsmaż go lekko z każdej strony.
1
Krok 2
Wrzuć drobno pokrojone cebulę i czosnek, wymieszaj i grzej, aż cebula zmięknie.
2
Krok 3
odaj przyprawy Ras El Hanout, cynamon, pieprz, paprykę i sól, jeśli użyjesz konserwowych cytryny, uważaj z solą, bo są dość słone. Wymieszaj przyprawy, chwilę całość podgrzej, aż poczujesz fantastyczny zapach, przypraw.
3
Krok 4
Teraz dodaj pokrojone w talarki cytryny, posiekaną kolendrę, oliwki, rodzynki, morele, bulion i przecier, dokładni wymieszaj, przykryj naczynie, zmniejsz temperaturę i gotuj ok. 50-60 minut.
4
Krok 5
Przed podaniem posyp prażonymi płatkami migdałów. Gotowe.
5
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami