1 rok temu

Kurczak w tempurze / Ryż / Ogórek / Kentucky Gold

30 min
7 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Udka z kurczaka 150 g
Ryż jaśminowy 100 g
Ogórek zielony 0.25 szt
Tempura mąka 80 g
Sól 4 g
Pieprz 3 g
Papryka słodka 5 g
Ocet ryżowy 30 ml
Sos sojowy 20 ml
Miód 20 g
Sezam czarny 5 g
Olej 170 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Zagotuj wodę z odrobiną soli.
1
Krok 2
Udka oczyść z białych części i pokrój na mniejsze kawałki. Posyp z obu stron solą, pieprzem i papryką.
2
Krok 3
Ryż wsyp na sitko i wypukaj przez 2 minuty zimną wodą. Odcedź i wrzuć do gotującej się wody. Gotuj przez 11-13 minut.
3
Krok 4
Ocet ryżowy, sos sojowy, miód, sezam i 20 ml oleju wymieszaj w miseczce. Umyty ogórek pokrój w słupki i wymieszaj z tym sosem.
4
Krok 5
Rozgrzej olej w patelni.
5
Krok 6
Odsyp około 20 g tempury i obtocz w niej kawałki kurczaka.
6
Krok 7
Resztę tempury wymieszaj z lodowatą wodą - cały czas mieszając sypką tempurę, po trochu dolewaj wody. Tempura ma mieć płynną konsystencję - jak ciasto naleśnikowe.
7
Krok 8
Kawałki kurczaka obtocz dokładnie w przygotowanej tempurze i kładź na mocno rozgrzany olej. Smaż po około 2-3 minuty z każdej strony na ciemnozłoty kolor. Wyjmuj na papierowy ręcznik.
8
Krok 9
Ugotowany ryż odcedź i przełóż do miseczki, obok ułóż kurczaki i ogórki w zalewie. Polej sosem Kentucky Gold.
9
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami