3 lata temu

Łosoś / Risotto / Groszek / Marchew

45 min
13 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Filet z łososia 200 g
Ryż do risotto 70 g
Zielony groszek mrożony 60 g
Marchew 0.5 szt
Cytryna 0.5 szt
Cebula biała 0.5 szt
Wino białe 50 ml
Śmietanka 30% 150 ml
Olej 40 ml
Masło 30 g
Miód 10 g
Sól 9 g
Pieprz 5 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Z łososia usuń ości i nożem zeskrob łuski ze skóry (jeśli nie potrafisz, możesz zdjąć całą skórę). Dopraw go solą i pieprzem.
1
Krok 2
Obierz cebulę i pokrój w bardzo drobną kostkę.
2
Krok 3
W rondelku podsmaż połowę cebuli na złoty kolor, wsyp ryż i smaż kilka minut często mieszając - uważaj, żeby nie ściemniał. Zalej go białym winem i gotuj do momentu, aż ryż wchłonie je całe. Następnie zalej go wodą tak, żeby był cały przykryty (jeszcze lepiej użyć bulionu warzywnego lub rybnego) i gotuj, często mieszając, aż do całkowitego wchłonięcia się wody. Ryż ma być ugotowany na półtwardo, w razie konieczności dolewaj płynu aby przedłużyć gotowanie. Kiedy będzie gotowy, wlej połowę śmietanki, dopraw solą i pieprzem. Gotuj, mieszając aż do zredukowania płynu.
3
Krok 4
Zagotuj wodę z odrobiną soli. Wrzuć groszek i gotuj do miękkości. Kiedy będzie gotowy, odcedź go do blendera (nie wylewaj całej wody). Dodaj masło, trochę miodu i odrobinę wody po gotowaniu. Dopraw solą i pieprzem, zmiksuj na gładkie puree. W razie konieczności przetrzyj przez drobne sito.
4
Krok 5
Marchewkę pokrój w bardzo cienkie paseczki o długości około 4 cm.
5
Krok 6
Zagotuj wodę z odrobiną soli, wrzuć marchewki na minutę, a następnie zahartuj je w lodowatej wodzie.
6
Krok 7
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
7
Krok 8
Rozgrzej olej na patelni i smaż łososia po 2 minuty z każdej strony, zaczynając od strony mięsa (gdy zaczniesz smażyć najpierw od skóry, ryba wygnie się w łuk i później będzie nierówno usmażona). Przełóż łososia na blaszkę i wstaw do piekarnika na 8-10 minut (zależnie od jego grubości).
8
Krok 9
Resztę śmietanki wlej do rondelka, do środka zetrzyj skórkę z cytryny, wciśnij sok (bez pestek) i zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i miodem. Gotuj, aż sos zgęstnieje.
9
Krok 10
Rozgrzej resztę masła na patelni i podsmaż zblanszowaną marchewkę, dopraw solą i pieprzem.
10
Krok 11
Na talerzu rozsmaruj puree z groszku, obok ułóż risotto, na nim łososia i na górę julienne z marchewki. Udekoruj.
11
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami