3 lata temu

Odżachuri

45 min
21 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Łopatka wieprzowa 300 g
Cebula biała 2 szt
Ząbki czosnku 4 szt
Ziemniaki 4 szt
Papryka czerwona 1 szt
Papryka zielona 1 szt
Świeża kolendra 50 g
Masło 40 g
Olej 100 ml
Adżika 50 g
Sól 9 g
Pieprz 4 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Oczyść łopatkę z białych, niejadalnych części. Pokrój ją w kostkę około 3cm x 3cm i zamarynuj w soli, pieprzu oraz przyprawie adżika.
1
Krok 2
Obierz cebulę i pokrój w piórka, następnie obierz ziemniaki, opłukaj je i pokrój w kostkę około 2 cm x 2 cm, a obrane ząbki czosnku drobno posiekaj.
2
Krok 3
Umyj paprykę i pokrój w kostkę. Opłukaną i osuszona kolendrę drobno posiekaj.
3
Krok 4
Na patelni rozgrzej masło wymieszane z olejem (zazwyczaj powinno się najpierw rozgrzewać olej, a później dodawać masło aby się nie przypaliło - ze względu na różną ich temperaturę dymienia - lecz w tym wypadku chodzi nam o posmak lekko przypalonego masła). Kiedy będzie gorące, wrzuć mięso i smaż, często mieszając przez 3-4 minuty, aż będzie prawie całkiem usmażone. Szumówką odcedzaj mięso do osobnej miski.
4
Krok 5
Na wciąż grzejący się olej wrzuć ziemniaki i smaż je przez 6-7 minut, często mieszając. Gotowe przełóż do miski z mięsem.
5
Krok 6
Na gorący tłuszcz wrzuć cebulę (odłóż na później kilka surowych krążków), czosnek i paprykę. Smaż, często mieszając do momentu, aż cebula zmięknie, wtedy dodaj mięso oraz ziemniaki. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
6
Krok 7
Dopraw solą, pieprzem, kolendrą i w razie potrzeby adżiką. Podgrzewaj jeszcze kilka minut, aż wszystkie składniki będą usmażone, często mieszając.
7
Krok 8
Najlepiej podawaj w glinianej miseczce, starając się odcedzać z nadmiaru tłuszczu. Na górze dobrze jest ułożyć jeszcze kilka krążków surowej cebuli, koniecznie posyp całość świeżą kolendrą. Dobrze pasuje podane z chlebem oraz czerwonym winem. Gdyby wyszło go zbyt dużo, świetnie smakuje również odgrzany na drugi dzień.
8
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami