4 lata temu

Pierożki Gyoza z wieprzowiną

1 h + 10 min
15 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Mąka pszenna 300 g
Woda 170 ml
Sól 3 g
Mielona wieprzowina 300 g
Imbir 10 g
Cebula biała 1 szt
Ząbki czosnku 6 szt
Grzyby mun 20 g
Świeża kolendra 50 g
Cebula dymka 1 szt
Chilli płatki 5 g
Sos sojowy 20 g
Olej sezamowy 20 g
Ocet ryżowy 15 g
Miód 5 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj dokładnie z solą. Wlej gorącą (ale nie wrzącą) wodę i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło do rąk.
1
Krok 2
Przełóż na blat posypany mąką i rozwałkuj bardzo cienko, na grubość około 1 mm. Wycinaj kółka wielkości szklanki.
2
Krok 3
Grzyby mun wrzuć do wody i gotuj przez około 10 min, po tym czasie odcedź, ostudź i posiekaj w drobne paski.
3
Krok 4
Mielone mięso przełóż do dużej miski, obierz imbir i zetrzyj do środka na tarce o drobnych oczkach. Posiekaj bardzo drobno cebulę i dodaj do mięsa. Zetrzyj też do nich na drobnych oczkach 4 ząbki czosnku. Dodaj po około 10 g sosu sojowego, oleju sezamowego i grzybki mun. Dodaj około 3 g płatków chilli.
4
Krok 5
Umyj kolendrę i dymkę. Posiekaj drobno dymkę i kolendrę, dodaj po około ¾ do farszu. Wymieszaj bardzo dokładnie, możesz usmażyć odrobinę farszu i spróbować, czy jest dobrze doprawiony. W razie potrzeby dodaj więcej sosu sojowego, sezamowego i ziół.
5
Krok 6
Formuj kulki farszu po około 20-30 g (w zależności od wielkości wyciętych krążków ciasta) i układaj na wykrojonych wcześniej kółkach.
6
Krok 7
Zmocz odrobinę palec i posmaruj brzegi ciasta (tylko do połowy, tworząc półokrąg), żeby było je łatwiej skleić. Sklejaj pierożki, formując je tak, żeby stały sklejoną częścią do góry - dobrze, żeby była pofalowana (nie ma to większego znaczenia, chodzi tylko o wygląd, możesz po prostu zlepić ciasto i tyle).
7
Krok 8
Trochę oleju sezamowego wlej na płaską patelnię (tyle, żeby zakryć dno) i rozgrzej. Układaj na niej pierożki i podsmaż spód przez około 3 minuty. Zalej wodą na około 1 cm (do połowy pierożków) i przykryj drugą patelnią. Gotuj tak około 10 minut, aż będą w środku ugotowane.
8
Krok 9
Wymieszaj resztę oleju sezamowego z octem ryżowym i miodem. Dodaj posiekaną dymkę, kolendrę i chilli, dokładnie wymieszaj. Przelej do małej sosjerki i połóż na talerzyku. Gotowe pierożki połóż obok. Posyp dymką do dekoracji.
9
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami