3 lata temu

Polędwiczka wieprzowa / Batat / Pietruszka

50 min
12 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Polędwiczka wieprzowa 200 g
Tymianek świeży 10 g
Ząbki czosnku 3 szt
Bataty 0.5 szt
Chilli w proszku 3 g
Papryka słodka 5 g
Sól 15 g
Pieprz 10 g
Pietruszka 2 szt
Natka pietruszki 1 szt
Olej 100 ml
Miód 20 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Polędwiczkę wieprzową oczyść z białych błon i przełóż do miski.
1
Krok 2
Obierz czosnek, 2 ząbki posiekaj w plasterki i dodaj do miski razem z umytym tymiankiem. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.
2
Krok 3
Zagotuj w garnku wodę z odrobiną soli.
3
Krok 4
Obierz bataty i pokrój w grube plastry około 2 cm (jeśli są bardzo duże, możesz przekroić jeszcze na pół). Przełóż do miski, posyp odrobiną soli, pieprzu, dodaj słodką paprykę i chilli w proszku. Dokładnie wymieszaj i ułóż na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
4
Krok 5
Ustaw piekarnik na 180 stopni.
5
Krok 6
Rozgrzej na patelni trochę oleju i obsmaż polędwiczkę z każdej strony. Ułóż ją na blaszce obok batatów i piecz przez 20 minut.
6
Krok 7
Pietruszkę wyłów, przekrój na pół, delikatnie przypal brzegi od szerszej strony, na patelni po polędwiczce. Przełóż do pieca na blaszkę z batatami 5 minut przed końcem pieczenia.
7
Krok 8
W blenderze wymieszaj posiekaną natkę pietruszki, ząbek czosnku, miód i 50 ml oleju. Dopraw solą i pieprzem, zmiksuj dokładnie aż do uzyskania emulsji.
8
Krok 9
Polędwiczkę wyjmij z pieca i odstaw na 4 minuty na bok.
9
Krok 10
Ułóż na talerzu upieczone bataty i pietruszkę. Polędwiczkę przekrój na mniejszej kawałki i ułóż na talerzu. Polej emulsją z dymki i udekoruj mikro ziołami.
10
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami