Składniki
Bakłażan 1 szt
Cukinia 2 szt
Pomidory 2 szt
Cebula czerwona 1 szt
Oliwa z oliwek 50 ml
Sól 15 g
Pieprz 10 g
Oregano 6 g
Pomidory pelati 200 g
Ząbki czosnku 2 szt
Cukier 40 g
Parmezan 100 g
Sposób przygotowania
Krok 1
W rondelku rozgrzej 20 ml oliwy i zetrzyj na nią czosnek (lub wyciśnij przez praskę). Podsmaż go minutę i dodaj pomidory w puszce. Gotuj kilka minut, często mieszając. Dopraw cukrem, solą, pieprzem i odrobiną oregano. Duś jeszcze chwilę aż pomidory całkiem się rozpadną i powstanie gęsty sos.
1
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2
Krok 3
Umyj bakłażana, cukinię i pomidory. Obierz cebulę. Pokrój warzywa w plastry o grubości około 3-4 mm.
3
Krok 4
W naczyniu żaroodprnym rozsmaruj na spodzie sos pomidorowy, na nim ułóż na przemian plastry warzyw. Górę polej oliwą, posyp resztą oregano, solą i pieprzem.
4
Krok 5
Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 30 minut.
5
Krok 6
Po tym czasie odkryj folię, zetrzyj na górę parmezan i piecz jeszcze 20 minut bez folii.
6
Krok 7
Pokrój na porcje i ułóż na talerzach, podawaj ze świeżym pieczywem.
7