Składniki
Makaron tagliatelle 120 g
Boczek wędzony plastry 5 szt
Pieczarki 1 szt
Brokuły 50 g
Ser pleśniowy lazur 50 g
Parmezan 30 g
Natka pietruszki 40 g
Masło 25 g
Sól 5 g
Pieprz 3 g
Olej 20 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Zagotuj wodę z odrobiną soli.
1
Krok 2
Umyj i osusz natkę, pieczarkę i brokuł.
2
Krok 3
Pokrój boczek w drobne paski, pieczarki w kostkę, a brokuł w małe różyczki. Drobno posiekaj natkę. Ser pleśniowy pokrój w mniejszą kostkę.
3
Krok 4
Rozgrzej na patelni olej.
4
Krok 5
Na rozgrzaną patelnie wrzuć boczek i smaż przez około 2 minuty, aż zacznie puszczać tłuszcz. Dodaj pieczarkę i brokuł. Często mieszając, smaż jeszcze kilka minut do momentu, aż boczek się wytopi i warzywa będą miękkie.
5
Krok 6
Wrzuć makaron do gotującej się wody i pomieszaj. Gotuj według instrukcji na opakowaniu (około 5 minut).
6
Krok 7
Na patelnie dodaj ser pleśniowy i pietruszkę. Smaż do rozpuszczenia sera. Dodaj makaron i podlej odrobiną wody z makaronu. Dodaj masło, dopraw solą i pieprzem.
7
Krok 8
Kiedy sos całkiem się zredukuje dopraw jeszcze do smaku i przełóż makaron na talerz. Na górę posyp tarty parmezan.
8