Składniki
Sos sojowy 80 g
Ocet winny biały 20 g
Wino wiśniowe 100 g
Schab wieprzowy 1.2 kg
Gruszki 6 szt
Ząbki czosnku 4 szt
Imbir 10 g
Cebula dymka 25 g
Sposób przygotowania
Krok 1
W dużej misce mieszamy sos sojowy z octem i sherry.
1
Krok 2
Mięso kroimy ostrym nożem na bardzo wąskie paski i wrzucamy je do marynaty.
2
Krok 3
Gruszki kroimy w plastry grub. 5 mm (bez obierania), usuwamy gniazda nasienne. Czosnek, imbir (obrane i drobno posiekane) i pokrojone cebulki dymki (bez szczypioru) podgrzewamy w ciepłym woku lub patelni, ciągle mieszając, przez 1-2 min, aż będą gorące.
3
Krok 4
Następnie do woka dodajemy schab razem z marynatą i cały czas mieszając, smażymy przez 3-4 min, aż mięso zmięknie i zacznie się rumienić.
4
Krok 5
Podajemy gorące, posypane pokrojonym szczypiorem, odkrojonym od dymki.
5