1 rok temu

Wołowina / Tortilla / Mozzarella

40 min
11 zł
umiarkowane
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Mięso wołowe mielone 100 g
Tortilla pszenna 2 szt
Cebula biała 0.5 szt
Ząbki czosnku 2 szt
Ser mozzarella żółty 150 g
Natka pietruszki 20 g
Papryka czerwona 30 g
Sól 4 g
Pieprz 3 g
Papryka słodka 4 g
Oliwa z oliwek 50 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Obierz cebulę i czosnek, posiekaj je w drobną kostkę. Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
1
Krok 2
Na patelni rozgrzej połowę oliwek i podsmaż przez kilka minut, dodaj mieloną wołowinę i smaż, często mieszając przez około 5 minut. Dodaj pokrojoną paprykę i natkę pietruszki. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Dobrze wymieszaj i smaż jeszcze około dwie minuty.
2
Krok 3
Złącz 2 tortille tak, żeby zachodziły na siebie do połowy tortilli (będzie większa powierzchnia na farsz), na środek nałóż mięso z dodatkami, na to zetrzyj ser.
3
Krok 4
Zamknij tortillę w kopertę - zacznij od zagięcia krótszych boków tortilli do środka, następnie przejdź do dłuższego boku i zwijaj od siebie, zamykając farsz w środku. Pamiętaj, aby dociskać zgięte brzegi, delikatnie ugniatać zawartość tortilli i zagarniać palcami to, co ewentualnie się wysypuje podczas “rolowania”. Rozgrzej na patelni resztę oliwy i smaż tortillę najpierw od strony łączenia, aby się zapiekło, przez około 2-3 minuty. Obróć i smaż z drugiej strony tak samo długo. Przełóż na talerz.
4
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami