Składniki
Mleko 40 ml
Cukier 90 g
Wiórki kokosowe 50 g
Masło 50 g
Mleko w proszku 50 g
Czekolada gorzka 40 g
Czekolada mleczna 80 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Wyjmij wcześniej masło z lodówki, żeby zrobiło się miękkie.
1
Krok 2
Rozpuść w rondelku mleko z cukrem, podgrzewaj często mieszając aż się rozpuści.
2
Krok 3
Kiedy cukier całkiem połączy się z mlekiem, dodaj wiórki kokosowe, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
3
Krok 4
Miękkie masło zmiksuj z mlekiem w proszku na gładką masę.
4
Krok 5
Do masła dodaj przygotowaną w punkcie 2 i 3 mieszaninę. Wymieszaj wszystko dokładnie i wstaw do lodówki na godzinę.
5
Krok 6
Po tym czasie uformuj około 6-7 batoników o podobnej wadze. Wstaw do lodówki na kolejne 2 h
6
Krok 7
Rozpuść obie czekolady razem w kąpieli wodnej (możesz o niej poczytać więcej w jednym z naszych artykułów): zagotuj wodę w rondelku, obie czekolady połam do metalowej miski lub naczynia żaroodpornego. Połóż miskę na garnku z gotującą się wodą (woda nie może dotykać dna)i mieszaj, aż para rozpuści czekoladę. Odstaw do ostudzenia.
7
Krok 8
Ułóż batoniki na jakiejś kratce (żeby nadmiar czekolady spłynął) lub pomiń to i ułóż je na talerzu, jeśli uwielbiasz czekoladę.
8
Krok 9
Chłodną, ale jeszcze płynną czekoladą polewaj batoniki (jeśli chcesz, żeby były obtoczone czekoladą z każdej strony, wcześniej zamocz spód batonika w czekoladzie).
9
Krok 10
Ponownie wstaw do lodówki na godzinę, aby cały baton nabrał pożądanej konsystencji.
10