4 lata temu

Faworki z kaczych jaj

30 + 30 min
5 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Mąka pszenna 300 g
Cukier puder 60 g
Masło 30 g
Jajka kacze 2 szt
Wódka 20 ml
Śmietana 18% 50 g
Sól 3 g
Cukier wanilinowy 15 g
Olej 300 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Mąkę przesiej przez sito do miski.
1
Krok 2
Dodaj 20 g cukru pudru, sól i cukier wanilinowy, wymieszaj łyżką.
2
Krok 3
Wbij do środka kacze jaja, dodaj masło, wódkę i śmietanę 18%.
3
Krok 4
Dokładnie wymieszaj ciasto. Wyrabiaj, aż składniki się połączą i będzie całkiem gładkie (może być potrzeba dodania większej ilości mąki, zależnie od wielkości jaj. Ciasto nie powinno się bardzo kleić do dłoni). Przykryj czystą ścierką i odstaw na 30 minut, żeby składniki się połączyły a ciasto “odpoczęło”.
4
Krok 5
Na blacie rozsyp trochę dodatkowej mąki, ułóż na niej ciasto, posyp jeszcze od góry i rozwałkuj na cienki placek o grubości około 3-4 mm.
5
Krok 6
Pokrój ciasto na paski, a potem każdy pasek potnij na mniejsze kawałki około 15 cm długości, tnąc ukośnie. Na środku natnij dziurkę o długości 3 cm i przewiń przez nią jedną część faworka (tak, żeby był zrolowany po bokach). Zrób to samo z resztą ciasta.
6
Krok 7
Na szerokiej, głębokiej patelni rozgrzej olej do około 180 stopni. Smaż faworki na rozgrzanym tłuszczu po około 2-3 minuty z każdej strony, na ciemnozłoty kolor.
7
Krok 8
Odsącz je na talerz, wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
8
Krok 9
Ułóż gotowe faworki na czystym talerzu i posyp cukrem pudrem.
9
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami