8 miesięcy temu

Naleśnikowa przekąska z nutellą

10 + 10 min
3 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Jajka 2 szt
Cukier 40 g
Miód 10 g
Ekstrakt waniliowy 4 g
Sól 1 g
Mąka pszenna 90 g
Proszek do pieczenia 5 g
Woda 10 ml
Nutella 60 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Jajka wbij do miski.
1
Krok 2
Dodaj cukier, miód i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj
2
Krok 3
Przesiej do środka mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj na gładką, jednolitą masę.
3
Krok 4
Dolej 10 ml wody, ponownie bardzo dokładnie wymieszaj, przykryj miseczkę folią spożywczą i odstaw na 10 minut.
4
Krok 5
Rozgrzej płaską patelnię i wylewaj po jednej łyżce masy cienką warstwę. Staraj się tworzyć równe kółka i smaż na minimalnym ogniu przez około minutę lub dwie na brązowy kolor.
5
Krok 6
Obróć je i z drugiej strony smaż o połowę krócej.
6
Krok 7
Zdejmij naleśniki z patelni i połowę smaruj nutellą po mniej usmażonej stronie. Przykryj drugą połówką, mocniej usmażoną stroną do góry i zlep brzegi ciasta jak pierogi. Przekąska gotowa.
7
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami