5 lat temu

Kawa / Wiśnie / Mięta

20 + 20 min
4 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Espresso 50 ml
Śmietanka 30% 150 ml
Cukier 50 g
Wiśnie 50 g
Wino czerwone 40 ml
Mięta 15 g
Żelatyna 3 g
Woda 10 ml
Orzechy ziemne niesolone 5 g
Sposób przygotowania
Krok 1
W rondelku zagotuj wiśnie (bez pestek) z czerwonym winem i 50 g cukru. Podgrzewaj aż się trochę zredukują i powstanie sos wiśniowy (około 8-10 min). Zostaw sobie czubek mięty do dekoracji, a resztę listków posiekaj w paski i dodaj do sosu.
1
Krok 2
Żelatynę zalej zimną wodą i zostaw, żeby napęczniała. Rozpuść ją w kąpieli wodnej (nad parą), lub delikatnie podgrzewając w rondelku (nie może się zagotować, ponieważ straci właściwości żelujące).
2
Krok 3
Ubij śmietankę na bardzo sztywną pianę, pod koniec dodaj cukier. Ostrożnie mieszając dolewaj po trochu zimną kawę wymieszaną z żelatyną.
3
Krok 4
Przełóż mus do pucharka i wstaw do lodówki na 20 min.
4
Krok 5
Polej go sosem, posyp posiekanymi orzechami i udekoruj miętą.
5
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami