Składniki
Cukier 100 g
Kakao gorzkie 20 g
Czekolada gorzka 100 g
Masło 30 g
Śmietanka 30% 80 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Cukier wsyp do rondelka i rozpuść na małym ogniu, aż do powstania złotego karmelu.
1
Krok 2
Kakao wymieszaj ze śmietanką i zalej nią cukier. Mieszaj aż do rozpuszczenia się cukru w śmietance.
2
Krok 3
Dodaj masło i pokruszoną czekoladę. Mieszając cały czas, gotuj jeszcze 5-8 minut, żeby masa zgęstniała. Im dłużej gotujesz, tym bardziej krucha będzie.
3
Krok 4
Przelej na kwadratową blaszką wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw do ostudzenia.
4
Krok 5
Letnią masę wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
5
Krok 6
Gotową pokrój w kostkę lub uformuj kulki.
6