Składniki
Mąka pszenna 220 g
Olej 120 ml
Cukier 130 g
Jajka 1 szt
Proszek do pieczenia 2 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Wbij jajko do miski, dodaj olej, proszek do pieczenia i 100 g cukru. Dokładnie wymieszaj rózgą.
1
Krok 2
Przesiej do środka 200 g mąki i wymieszaj rózgą do powstania jednolitego ciasta. Posyp resztą mąki i wyrabiaj ciasto dalej ręcznie, aż będzie całkiem gładkie.
2
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
3
Krok 4
Z ciasta uformuj około 20-25 kuleczek, każdą lekko spłaszcz w dłoniach i jedną stronę obtocz w reszcie przygotowanego cukru. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia cukrem do góry, w około dwucentymetrowych odstępach.
4
Krok 5
Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz 8-10 minut na złoty kolor. Wyjmij do ostygnięcia.
5