Składniki
Płatki owsiane 240 g
Masło orzechowe 170 g
Ekstrakt waniliowy 5 g
Masło 60 g
Cukier 200 g
Mleko 120 ml
Kakao gorzkie 20 g
Sól 3 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozpuść w rondelku masło, cukier, mleko i kakao. Podgrzewaj, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Gotuj, często mieszając przez około 2 minuty.
1
Krok 2
Po zdjęciu z palnika dodaj masło orzechowe, ekstrakt waniliowy, sól i wymieszaj do połączenia się składników.
2
Krok 3
Dodaj płatki owsiane, dokładnie wymieszaj i odstaw na około 10 minut do zgęstnienia.
3
Krok 4
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
4
Krok 5
Układaj za pomocą łyżki porcje masy, po czym lekko spłaszczaj, formując ciastka.
5
Krok 6
Wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciastka są gotowe.
6