Składniki
Fasola czerwona z puszki 400 g
Banan 2 szt
Kakao gorzkie 100 g
Jajka 6 szt
Olej kokosowy 50 g
Ksylitol 130 g
Ser twarogowy tłusty 1 kg
Śmietana 18% 200 ml
Ekstrakt waniliowy 5 ml
Mąka ziemniaczana 35 g
Orzechy pecan 300 g
Daktyle bez pestek 200 g
Syrop z daktyli 50 ml
Masło orzechowe 50 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Spód trzeba przygotować kilka godzin wcześniej, ponieważ musi mieć czas by lekko podeschnąć 😊
1
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2
Krok 3
Odlej fasolę z płynów i dobrze wypukaj pod wodą, dodaj: banany, kakao, 3 jajka, olej kokosowy i około 100 g ksylitolu. Bardzo dobrze zmiksuj, na jednolitą masę, by nie było grudek fasoli.
3
Krok 4
Formę z odpinanymi bokami, lekko wysmaruj olejem kokosowym i nałóż masę z fasoli, dobrze rozprowadź i piecz ok. 30 – 40 w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
4
Krok 5
Następnie pozwól, by spód dość dobrze podsechł, by można było nałożyć masę z sera.
5
Krok 6
Skręć piekarnik do 160 stopni.
6
Krok 7
Masa serowa jest prosta w przygotowaniu, należy twaróg, 3 jajka, śmietanę 18%, ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną i resztę ksylitolu dokładnie wymieszać ze sobą. Nałóż na spód z fasoli i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni dokładnie 90 minut.
7
Krok 8
Po czym, zostaw sernik w piekarniku z otwartymi drzwiczkami, aż całkowicie ostygnie. Karmel z orzechami Pecan, zacznij od namoczenia we wrzątku daktyli.
8
Krok 9
Następnie włóż daktyle do blendera, pozostaw płyn, dodaj masło orzechowe i melasę z daktyli i bardzo dobrze zblenduj w razie potrzeby użyj wody z daktyli.
9
Krok 10
Orzechy podpiecz lekko na patelni, kiedy będą gotowe, dodaj karmel i resztę wody z daktyli, grzej całość, aż płyny odparuje, a karmel oblepi orzechy.
10