3 lata temu

Karczochy w oleju

30 min
10 zł
łatwe
autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Życzę smacznego!
Składniki
Karczochy 2 szt
Ocet spirytusowy 200 ml
Woda 100 ml
Sól 8 g
Oregano 8 g
Ząbki czosnku 1 szt
Pieprz cayenne 6 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Karczochy oczyszczam. Odcinam nogi i górę na wysokości około 1/3 karczocha. Odrywam zgrubiałe listki z zewnątrz. To co zostało z karczocha dzielę na ćwiartki. Wycinam część z włoskami.
1
Krok 2
Przygotowuję marynatę z octu, wody i soli i zagotowuję. Dodaję podzielone karczochy i doprowadzam do wrzenia. Gotuję maksymalnie 5 minut. Aby nie ściemniały można je włożyć do soku z cytryny, ale gotowanie w marynacie i tak je wybieli.
2
Krok 3
Następnie odcedzam je z marynaty i odstawiam do wystygnięcia. Do słoiczków wkładam ciasno karczochy, posypuję plasterkami czosnku i przyprawami, zalewam olejem.
3
Krok 4
Tak przygotowane słoiczki mogą stać do pół roku, chociaż u nas zdarzyło się, że, zapomniany stał słoiczek dwuletni i nadal były rewelacyjnie smaczne.
4
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami