Składniki
Mąka pszenna 0.5 kg
Woda 200 ml
Drożdże suszone 4 g
Sól 3 g
Cukier 2 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Przesiej mąkę do miski.
1
Krok 2
Dodaj do niej cukier, sól i suszone drożdże. Dokładnie wymieszaj.
2
Krok 3
Cały czas mieszając (łyżką lub w robocie kuchennym) powoli dolewaj wodę. Kiedy wlejesz całą, wyrabiaj dalej ciasto rękami. Ma mieć gładką, klejącą konsystencję (koryguj mąką i wodą).
3
Krok 4
Włóż gotowe ciasto z powrotem do miski i przykryj folią spożywczą (lub ścierką). Odstaw na 60 minut do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętość).
4
Krok 5
Po tym czasie przełóż ciasto do formy i odstaw na kolejne 20 minut.
5
Krok 6
Ustaw piekarnik na 180 stopni.
6
Krok 7
Włóż chleb do piekarnika na 70 minut (ma mieć jasnobrązowy kolor).
7
Krok 8
Po tym czasie wyjmij chleb na kratkę (musi mieć przewiew od spodu) i zostaw do ostygnięcia.
8