Składniki
Mięso wieprzowe mielone 200 g
Bułki do burgerów 1 szt
Mix sałat (liście) 1 szt
Pomidory 0.5 szt
Ogórki małosolne 1 szt
Cebula biała 0.25 szt
Papryka słodka 5 g
Papryka słodka wędzona 5 g
Czosnek granulowany 5 g
Majonez 15 g
Ketchup 15 g
Sól 1 g
Pieprz 1 g
Olej 20 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Mieloną wieprzowinę przełóż do miski, dodaj obie papryki, czosnek granulowany, sól i pieprz. Wlej około 30 ml zimnej wody i dokładnie wyrabiaj mięso na burgera. Uformuj z niego kotlet trochę większy, niż przygotowana bułka.
1
Krok 2
Umyj liść sałaty oraz pomidora, obierz cebulę. Pomidora, ogórka małosolnego i cebulę pokrój w plastry.
2
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
3
Krok 4
Na dużym liściu sałaty ułóż pokrojone: pomidora, ogórka i cebulę.
4
Krok 5
Rozgrzej olej na patelni grillowej. Smaż burgery wieprzowe po około 4-5 minut z każdej strony - obracaj kilka razy mięso.
5
Krok 6
Bułkę przekrój w poprzek i włóż do piekarnika na 3-4 minuty.
6
Krok 7
Wyjmij chrupiąca bułkę i posmaruj spód majonezem, a górę ketchupem.
7
Krok 8
Na spodzie bułki z majonezem ułóż burgera wieprzowego, na nim przygotowane w punkcie 4 warzywa. Przykryj górą bułki i wbij wykałaczkę aby całość się dobrze trzymała.
8