Składniki
Mielony udziec wołowy 200 g
Bułki do burgerów 1 szt
Ser cheddar 50 g
Sałata strzępiasta 20 g
Pomidory 0.5 szt
Ogórki konserwowe 2 szt
Cebula czerwona 0.25 szt
Majonez 20 g
Sos BBQ 20 g
Sól 10 g
Pieprz 6 g
Musztarda stołowa 5 g
Olej 20 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Mielone mięso wołowe dopraw solą, pieprzem i musztardą. Dokładnie wymieszaj a następnie uformuj kulkę.
1
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
2
Krok 3
Pokrój pomidora, ogórki i cebulę w plastry. Ułóż na liściach sałaty.
3
Krok 4
Rozgrzej olej na patelni.
4
Krok 5
Spłaszcz wcześniej przygotowaną kulkę mięsną i uformuj burgera. Smaż na patelni po około 6 minut z każdej strony (dla stopnia wysmażenia medium). Zdejmij mięso z patelni, przełóż na blaszkę, i połóż na nim plaster sera cheddar.
5
Krok 6
Bułkę przekrój na pół i umieść na blaszce obok mięsa. Wstaw do piekarnika na 5 minut.
6
Krok 7
Po wyjęciu jedną stronę bułki posmaruj sosem BBQ a drugą majonezem. Mięso ułóż na spodzie bułki, połóż na nim sałatę z pomidorem, ogórkiem, cebulą i przykryj drugą połową.
7
Krok 8
Wbij w środek patyczek,żeby burger trzymał się w całości.
8