Składniki
Ziemniaki 100 g
Cebula biała 50 g
Woda 25 g
Skrobia kukurydziana 25 g
Proszek do pieczenia 1 g
Sól 3 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Umyj i obierz ziemniaki, a następnie pokrój je w małą kostkę. Przełóż je do rondelka, zalej wodą aż wszystkie zostaną przykryte i gotuj aż zmiękną - około 15-20 minut.
1
Krok 2
Miękkie ziemniaki odcedź z wody i przełóż do blendera.
2
Krok 3
Obierz cebulę i pokrój w małe kawałki, również wrzuć do blendera. Dolej 25 g wody i dokładnie zmiksuj.
3
Krok 4
Przelej masę do miski, dodaj skrobię, sól i proszek do pieczenia, całość dokładnie wymieszaj. Ma mieć gęstą, ale jeszcze lejistą konsystencję - w razie potrzeby dodaj skrobi dla zagęszczenia.
4
Krok 5
Ustaw piekarnik na 110 stopni.
5
Krok 6
Na blaszce wyłóż papier do pieczenia. Na nią nakładaj po łyżce przygotowanej masy w sporych odstępach od siebie - około 3-4 cm luzu z każdej strony (możesz użyć do tego rękawa cukierniczego). Następnie przykryj całość drugim papierem do pieczenia i za pomocą np. szklanki rozgnieć każdą z kulek, żeby powstał cienki chips na około 1 mm (jak zwykły chips np. Lays). Nie zdejmuj papieru z góry, piecz razem z nim.
6
Krok 7
Wstaw do piekarnika na 30-40 minut. Chipsy powinny mieć złotobrązowy kolor i muszą być całe sztywne.
7
Krok 8
Po tym czasie wyjmij chipsy i zostaw do ostygnięcia. Kiedy przestygną, delikatnie zdejmij górną warstwę papieru. Podważaj nożem chipsy przy ściąganiu z blaszki.
8