4 lata temu

Focaccia alla Coca

45 min + 1 h 45 min
8 zł
umiarkowane
autor
Rafal Kołodziej
Życzę smacznego!
Składniki
Mąka typ 00 350 g
Woda 225 ml
Drożdże suche 10 g
Cukier 30 g
Sól 7 g
Oliwa z oliwek 30 ml
Cebula biała 2 szt
Papryczka chilli 1 szt
Chorizo surowe 200 g
Pesto z suszonych pomidorów 150 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Mąkę wymieszaj z solą, drożdże wsyp do letniej wody, dodaj cukier, wymieszaj, pozostaw na ok. 10 minut.
1
Krok 2
Wlej zawiesinę do mąki, dodaj dwie, trzy łyżki oliwy z oliwek i wyrabiaj ciasto ok. 10 minut, zrób kulę z ciasta, włóż do miski, skrop oliwą i przykryj ściereczkę na ok. 60 minut.
2
Krok 3
W międzyczasie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej dwie, trzy łyżki oliwy z oliwek wrzuć cebulę pokrojoną w talarki i posiekane chili, chwilę podsmaż, aż cebula zmięknie.
3
Krok 4
Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub posypaną mąka i przy pomocy czystych palców swoich czystych dłoni ugniataj i rozprowadzaj ciasto na całej powierzchni.
4
Krok 5
Przykry czystą ściereczką i pozostaw na ok. 40 minut.
5
Krok 6
Surowe Chorizo pokrój na małe kawałki.
6
Krok 7
Rozgrzej piekarnik do 200 – 220 stopni.
7
Krok 8
Nałóż pesto na ciasto i wgnieć równomiernie na całej powierzchni.
8
Krok 9
Nałóż cebulę z chili i posyp kawałkami Chorizo.
9
Krok 10
Wstaw do piekarnika na ok. 15 minut lub do momentu, aż się idealnie spiecze. Gotowe.
10
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami