Składniki
Ciasto na pizzę 300 g
Śmietanka 30% 60 ml
Ser mozzarella żółty 100 g
Mozzarella kulki 0.5 szt
Gorgonzola 40 g
Parmezan 30 g
Oliwa z oliwek 20 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Kulkę ciasta do pizzy spłaszcz lekko na blacie posypanym mąką i lekko rozciągaj dłonią, formując placek. Blachę do pieczenia posmaruj oliwą i ułóż na niej ciasto.
1
Krok 2
Ustaw piekarnik na 250 stopni.
2
Krok 3
Rozsmaruj na cieście śmietankę. Zetrzyj żółtą mozzarellę i ułóż równą warstwą na cieście.
3
Krok 4
Rwij kawałki białej mozzarelli i układaj na pizzy, to samo z gorgonzolą - staraj się dawać mniejsze kawałki, ale na większej powierzchni, ponieważ to bardzo intensywny ser.
4
Krok 5
Wstaw pizzę do piekarnika na sam dół, na 4 minuty.
5
Krok 6
Obróć blachę, żeby pizza równo się upiekła i wstaw na kolejne 4-6 min (brzegi muszą się zarumienić).
6
Krok 7
Wyjmij gotową pizzę i posyp parmezanem. Pokrój ją w zależności od preferencji na 6 lub 8 kawałków i przełóż na talerz.
7