Składniki
Semolina 0.5 kg
Drożdże suche 25 g
Woda 250 ml
Sól 6 g
Oliwa z oliwek 90 ml
Passata 700 ml
Cebula biała 3 szt
Suszona natka pietruszki 30 g
Ser Comte 100 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej część oliwy.
1
Krok 2
Wrzuć obraną i pokrojoną cebulę, podsmaż przez chwilę, wlej pasattę, dopraw solą, pieprz i pietruszką, dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek i gotuj ok. 45 minut.
2
Krok 3
Pamiętaj, aby sos był zimny, przed składaniem Scacce, jak zobaczysz poniżej, jest to bardzo ważne ❗
3
Krok 4
Wsyp drożdże do wody, wymieszaj i pozostaw na ok. 10 minut.
4
Krok 5
Semolinę wymieszaj z solą, dodaj, oliwę i zawiesinę z drożdży.
5
Krok 6
Wymieszaj i ugniataj ciasto przez ok. 10 minut, utwórz kulę, schowaj do czystej miski, przykryj ściereczką i zostaw na ok. 50 minut.
6
Krok 7
Po tym czasie, wyjmij ciasto, przez chwilę wyrabiaj, by pozbyć się gazów, podziel je na trzy części.
7
Krok 8
Każdą z części rozwałkuj na cienki, prostokątny placek.
8
Krok 9
Nałóż sos, tak by brzegi ciasta na ok. 2 cm były bez sosu.
9
Krok 10
Posyp startym serem.
10
Krok 11
I teraz oczyma wyobraźni, podziel sobie ciasto na cztery części, złóż boki do środka, a następnie złóż na pół.
11
Krok 12
Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zrób kilka dziurek widelcem i pomaluj oliwą z oliwek.
12
Krok 13
Postępuj tak z każdym kawałkiem, jak zauważysz poniżej, mój sos nie był do końca zimny i niestety pierwszy Scacce się, hmm, no nieważne, był pyszny.
13
Krok 14
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i piecz Scacce ok. 30-40 minut, aż będzie idealnie zarumienione i chrupiące.
14
Krok 15
Podawaj na ciepło lub zimno. Gotowe.
15