Składniki
Ser cheddar 100 g
Mąka pszenna 100 g
Masło 100 g
Jajka 1 szt
Sól 2 g
Papryka słodka 2 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Masło wyjmij wcześniej z lodówki, żeby nie było twarde, ser cheddar zetrzyj na tarce o cienkich oczkach. Oddziel żółtko od białka jaja. Białka możesz użyć do innego przepisu.
1
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 210 stopni.
2
Krok 3
Wszystkie składniki połącz w misce i wyrabiaj ręką, aż do powstania jednolitego ciasta - będzie się lepić do ręki.
3
Krok 4
Rozsyp na blacie odrobinę mąki i połóż na niej ciasto. Posyp też mąką od góry i rozwałkuj na grubość około ½ cm.
4
Krok 5
Szklanką lub wykrawaczem wycinaj pojedyncze krakersy i układaj w niewielkich odstępach na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
5
Krok 6
Wstaw do piekarnika na około 8-9 minut. Po tym czasie wyjmij serowe krakersy do ostudzenia.
6