4 lata temu

Avocado nadziewane tuńczykiem

35 min
6 zł
łatwe
autor
Rafal Kołodziej
Życzę smacznego!
Składniki
Tuńczyk w puszce 600 g
Miękkie awokado 2 szt
Ketchup 100 g
Chilli płatki 5 g
Cytryna 1 szt
Śmietanka 30% 120 ml
Wiórki kokosowe 150 g
Mleko kokosowe 200 g
Sól 7 g
Pieprz 5 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Jeśli masz świeżego kokosa, kolejny punkt pomiń, po prostu zetrzyj go na drobnych oczkach.
1
Krok 2
Wsyp 100 g wiórków kokosowych do miseczki i wlej mleko kokosowe, by wiórki zmiękły, na ok. 30 minut.
2
Krok 3
50 g wiórków podpraż na patelni.
3
Krok 4
Wlej sok z cytryny do miski.
4
Krok 5
Avocado przetnij na pół, tak by nie uszkodzić skorupki, wyjmij pestkę, wydłub miąższ, włóż do soku z cytryny i dobrze ugnieć.
5
Krok 6
Tuńczyka odlej z wody, dodaj go do avocado, wlej śmietanę, namoczone wiórki, ketchup, dopraw chili, solą i pieprzem, bardzo dobrze wymieszaj.
6
Krok 7
Nałóż pastę do skorupek po avocado, dopraw prażonym kokosem i skórka z cytryny.
7
Krok 8
Możesz zjeść to jako przystawkę lub jako danie na przykład z ryżem. Gotowe.
8
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami