4 lata temu

Kiribath

1 h + 20 min
5 zł
łatwe
autor
Rafal Kołodziej
Życzę smacznego!
Składniki
Ryż biały 500 g
Mleko kokosowe 2 szt
Woda 1.25 l
Sól 4 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Wsyp ryż do rondla, wlej wodę dopraw solą i gotuj, aż ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki.
1
Krok 2
Teraz dodaj mleko kokosowe, zmniejsz temperaturę, zamieszaj i gotuj, aż ryż wchłonie mleko.
2
Krok 3
Zdejmij z palnika i przez chwilę przestudź.
3
Krok 4
Następnie przełóż ryż do płaskiego dużego naczynia, wyrównaj powierzchnię i ponacinaj nożem kwadraty lub, romby lub prostokąty.
4
Krok 5
Pozostaw do całkowitego ostygnięcie. Podawaj z Seeni Sambola, Lunu Miris lub jak ja zjadłem, z Pol Sambol (poprzedni przepis). Gotowe.
5
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami