5 lat temu

Sycylijska makrela słodko-kwaśna

30 min + 23 h 30 min
8 zł
łatwe
autor
Rafal Kołodziej
Życzę smacznego!
Składniki
Makrela 2 szt
Mąka pszenna 100 g
Sól 6 g
Oregano 3 g
Liście laurowe 2 szt
Ząbki czosnku 4 szt
Ocet winny czerwony 50 ml
Cukier 40 g
Oliwa z oliwek 60 ml
Olej 30 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Danie musisz przygotować, dzień przed spożyciem.
1
Krok 2
Makrelę dopraw solą i oprósz dobrze mąką.
2
Krok 3
Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej olej roślinny.
3
Krok 4
Smaż przez chwilę makrelę z każdej strony na złotobrązowy kolor.
4
Krok 5
Następnie przełóż ją do naczynia.
5
Krok 6
Przetrzyj patelnię.
6
Krok 7
Wlej oliwę z oliwek i wrzuć ząbki całego czosnku, liście laurowe i z dwie łyżki oregano.
7
Krok 8
Przez chwilę podsmaż, w międzyczasie wymieszaj cukier z octem winnym.
8
Krok 9
Wlej ocet do marynaty i zmniejsz temperaturę.
9
Krok 10
Często mieszając, by się nie przypaliła, doprowadź, że cukier się rozpuści i marynata lekko zgęstnieje.
10
Krok 11
Zalej smażone makrele marynatą i schowaj do lodówki.
11
Krok 12
Przed podaniem wyciągnij makrelę z lodówki na godzinę przed by osiągnęła temperaturę pokojową.
12
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami