Składniki
Fasola czarna 600 g
Ząbki czosnku 5 szt
Płatki owsiane 50 g
Orzechy włoskie 100 g
Sos sojowy 50 ml
Pieprz cayenne 5 g
Papryka słodka wędzona 45 g
Oregano 7 g
Sól 15 g
Pieprz 10 g
Oliwa z oliwek 60 ml
Cebula biała 1 szt
Passata 750 ml
Cukier 20 g
Natka pietruszki 1 szt
Sposób przygotowania
Krok 1
Wszystkie składniki na klopsiki (fasolę, połowę czosnku, płatki owsiane, orzechy włoskie, sos sojowy, pieprz cayenne, 1/3 wędzonej papryki, oregano, sól, pieprz) oprócz oliwy, włóż do miksera i pulsacyjnie zmiksuj, chodzi, by nie zrobić papki, tylko drobne kawałki.
1
Krok 2
Uformuj 12 klopsików, połóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pomaluj oliwą.
2
Krok 3
Włóż blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.
3
Krok 4
W międzyczasie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej dwie, trzy łyżki oliwy z oliwek, wrzuć cebulę i czosnek, chwilę podsmaż, dodaj wędzoną paprykę, wymieszaj, wlej passatę, dodaj cukier, dopraw solą i pieprzem, gotuj ok. 30 minut.
4
Krok 5
Po 20 minut przełóż ostrożnie klopsiki z blaszki i gotuj ostanie 10 minut, sos z klopsikami.
5
Krok 6
Na koniec dodaj pietruszkę, wymieszaj i zjadaj. Gotowe.
6