Składniki
Pieczywo 200 g
Jajka 5 szt
Majonez 80 g
Szczypiorek 1 szt
Cebula czerwona 1 szt
Pomidory 2 szt
Ogórek zielony 0.25 szt
Mix sałat 20 g
Szynka 30 g
Masło 25 g
Pomarańcze 1 szt
Sól 24 g
Pieprz 3 g
Oliwa z oliwek 15 ml
Sposób przygotowania
Krok 1
Jajka przełóż do rondelka, zasyp dużą ilością soli i zalej wodą. Wstaw na palnik i gotuj 8 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć.
1
Krok 2
Umyj pomidory i szczypiorek, obierz cebulę i opłukaj sałaty.
2
Krok 3
Po ugotowaniu dokładnie ostudź jajka pod bieżącą zimną wodą. Obierz je, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do blendera.
3
Krok 4
Szczypiorek i połowę czerwonej cebuli drobno posiekaj i dodaj do jajek razem z majonezem. Dopraw odrobiną soli i pieprzu, zmiksuj na pastę. W razie konieczności jeszcze dopraw.
4
Krok 5
Porwij sałaty i przełóż do miski. Pokrój w kostkę jednego pomidora i połowę przygotowanego ogórka, dodaj do sałaty. Resztę cebuli posiekaj w piórka, dodaj do sałatki razem z oliwą, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
5
Krok 6
Resztę pomidora i ogórka pokrój w plastry.
6
Krok 7
Pieczywo pokrój w kromki, a umyte pomarańcze na ćwiartki.
7
Krok 8
Na dużym, ładnym talerzu ułóż sałatkę, obok miseczkę z pastą jajeczną, ułóż plastry pomidora, ogórka i szynki. Obok ułóż masło i pomarańcze.
8