3 lata temu

Na co pomagają nalewki

autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Miłego czytania!

Na co pomagają nalewki? Dlaczego warto je robić i konsumować?

Zaczynamy nastawiać je w środku lata, ale są i takie przyrządzane jesienią. Zalewane wysokoprocentowym alkoholem maliny, wiśnie, czarne porzeczki. Później przychodzi czas na aronię i pigwę, na rokitnik.

Zalety owoców znamy.

Maliny są znakomite na gorączkę i dobrze wpływają na układ krążenia. Wiśnie pomagają, gdy dokucza podagra. Związki zawarte w czarnych porzeczkach ułatwiają oczom przystosowanie się do widzenia w ciemności i rozszerzają naczynia krwionośne, te z aronii spowalniają procesy starzenia.

Ile z cennych składników zawartych w owocach pozostaje w nalewkach?

Witamin w tych trunkach nie ma. Zachowują się wszystkie składniki mineralne. Natomiast zostaje wzmocniona przez alkohol siła antocyjanów, czyli występujących w owocach i roślinach ciemnych barwników. Dlaczego tak się dzieje? Ciemne antocyjany, flawonoidy i inne związki polifenolowe, które są bardzo prozdrowotne, wszystkie lepiej rozpuszczają się w roztworach alkoholowych niż w wodzie. Kiedy badamy moc antyoksydacyjną tych wyciągów, widać wyższość nalewek nad sokami. Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze to związki hamujące działanie wolnych rodników – a te, gdy zgromadzą się w nadmiarze w naszym organizmie powodują, że szybciej się starzejemy, wolne rodniki są też odpowiedzialne za powstawanie nowotworów, miażdżycy, cukrzycy, zapalenia wątroby. Ciemne barwniki mają właśnie działanie antyoksydacyjne. Właściwości antocyjanów medycyna bada od niedawna, ale już wiadomo, że chronią przed chorobami układu krążenia, cukrzycą oraz stanami zapalnymi, wzmacniają naczynia krwionośne, spowalniają procesy starzenia się organizmu i – jak wykazuje wiele badań – mogą działać przeciwnowotworowo. Skoro więc nalewki zwiększają siłę działania tych związków (antyoksydantów), mały kieliszek na deser – takie są zasady: nalewki pije się w minimalnej ilości, od czasu do czasu – wyjdzie nam na zdrowie.

Za lecznicze uważane są nalewki ziołowe.

Tych – z wyjątkiem pieprzówki czy orzechówki – najczęściej nie robimy sami, produkowane są przez koncerny farmaceutyczne, przyrządzają je mnisi na podstawie często wiekowych klasztornych receptur. To, że substancje lecznicze roślin dobrze rozpuszczają się w alkoholu, wiadomo od bardzo dawna. Zauważono, że jeśli zioła zalać alkoholem, moc lecznicza ziół wzrasta. W starożytności popularne były zioła moczone w winie. Nalewki w postaci, jaką znamy dziś, rozpowszechniły się po tym, gdy Arabowie wynaleźli destylację alkoholu. Wiedzę o ziołach posiadano w klasztorach. Nalewki powstały, kiedy połączono ją z wiedzą o alkoholu. Pierwsze nalewki – jak benedyktynka – powstawały właśnie w klasztorach. Razem z mnichami rozprzestrzeniły się po Europie.

Gorzkie nalewki – dziś trochę zapomniane.

Jeszcze nie tak dawno gościły w wielu naszych domach. Tradycją był kieliszek przed sutym obiadem. Dziś wszechobecna jest kultura cukru, wszystko musi być słodkie. Tymczasem żeby pobudzić soki trawienne, trzeba odrobiny goryczy. Gorzkie substancje stymulują wydzielanie soku trzustkowego i soku żołądkowego. Dlatego fachowcy związani z medycyną i żywieniem polecają gorzkie nalewki w maleńkich ilościach – 50 ml – na 15 minut do pół godziny przed jedzeniem. Przed obfitym, ciężkim obiadem poprawią trawienie.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
5 lat temu
Egzotyczne owoce

Lubicie owoce? Ja uwielbiam! Mamy w Polsce pyszne jabłka, gruszki, w lecie truskawki, maliny… małe winogrona czy wiśnie i czereśnie. Sporo owoców, które kiedyś były egzotyczne (banany, pomarańcze, cytryny, ananasy, kiwi) teraz są dla nas codziennością i możemy je kupić wszędzie. Jednak wciąż istniej

Damian Rusek
3 lata temu
Kucharz na skoka - wady i zalety kucharza na 1 dzień

W artykule o pisaniu grafiku wspomniałem, że często można się poratować kucharzem na skoka, który trochę odciąży zespół. W tym artykule postanowiłem wyjaśnić, czym właściwie jest ten skok, jakie są wady i zalety tego rozwiązania oraz czy warto mieć kogoś takiego u siebie. Zacznijmy od wyjaśnienia N

Damian Rusek
4 lata temu
Liofilizacja - co to jest i na czym polega

Na co dzień mamy do czynienia z liofilizowanymi produktami, nawet o tym nie wiedząc. Czy pijąc rano kawę rozpuszczalną lub jedząc batonika owocowego zastanawiamy się jakim procesom poddawane są rzeczy w środku? Czasami lepiej nie wiedzieć, ale dziś postaram się przybliżyć ten proces w przystępnym ję

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Przetwory z derenia

Przepisy kulinarne na przetwory z derenia o terapeutycznym działaniu. Dojrzałe owoce derenia mają ciemno-czerwony, nawet bordowy kolor, są miękkie, słodkie i lekko kwaskowe. Najsmaczniejsze są pod koniec lata i w październiku, kiedy same opadają już z gałęzi. Dlatego zbiera się je przez otrząsanie (

Damian Rusek
6 lat temu
Tabu pokarmowe

Wyobraź sobie sytuację, w której idziesz ulicą obok restauracji, a na szybie widzisz napis “danie dnia: kotlety z psa”. Pewnie w głowie od razu pojawiają się myśli, że to chore, psów się nie je, to są w końcu nasi przyjaciele i tym podobne. Tylko dlaczego tak myślimy i skąd się w nas wzięła tak głęb

Damian Rusek
5 lat temu
Jak koronawirus (SARS-CoV-2) wpływa na gastronomię?

Zakładając, że nie mieszkasz na odludziu i dysponujesz Internetem lub telewizją, prawdopodobnie wiesz co się obecnie dzieje na świecie. Wirus dotarł również do Polski i wszyscy zaczynają panikować. Odwoływane są imprezy masowe i zaleca się zostać w domu. Jak to wpływa na kucharzy i gastronomię? Zapr

Damian Rusek
5 lat temu
Mit na temat mycia mięsa

Sporo osób (jeśli nie większość), po rozpakowaniu mięsa od razu je myje. Czy to na pewno potrzebne… i dobre? Postaram się odpowiedzieć Wam na to pytanie korzystając z własnego doświadczenia, oraz informacji z publikacji naukowych. Skąd takie przekonanie? Odkąd odkryto szkodliwe bakterie, starano si

Damian Rusek
2 lata temu
Kucharze piją strasznie dużo kawy

Dlaczego kucharze piją tak dużo kawy w pracy? Jako kucharz myślę, że kawa jest jednym z najważniejszych napojów, które pomagają mi przetrwać długie godziny w kuchni. Zazwyczaj pijemy w pracy po dwie lub trzy kawy i to w dużych szklankach. Z tego artykułu dowiesz się dlaczego. Kawa pobudza (zazwycza

Damian Rusek
5 lat temu
Wiem że zamykacie za 10 minut, to żeby wam nie robić problemu zamówie na wynos

Jeśli pracujecie w gastronomii lub w sklepie, na pewno znacie te sytuacje. 10 minut do zamknięcia, Wy już odsprzątani, przebrani, przebieracie nogami odliczając czas do wyjścia… i wchodzi ON - klient idealny pytając, czy jeszcze czynne. Co wtedy robisz? A co masz zrobić, “oczywiście, zapraszamy”. T

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Co można zrobić z głogu

Z owoców głogu można zrobić pyszne przetwory, herbaty i napary, które są korzystne dla zdrowia. Dżem z głogu Do zrobienia dżemu z głogu będziemy potrzebować 1 kg dojrzałych owoców głogu i szklankę cukru. Najpierw owoce należy wydrylować, a następnie odstawić na 12 godzin w kamiennym naczyniu, pod p

Damian Rusek
6 miesięcy temu
Nie pozwólmy na okrucieństwo w kuchni

Czy wiesz, jakie dawniej były standardowe sposoby przygotowania owoców morza? Na przykład homara czy raków? Były przywożone do restauracji świeże i trzymane w akwariach, a przygotowywane dopiero na życzenie gościa, poprzez wrzucenie żywcem do wrzątku.  Dlaczego akurat w taki sposób? Już od stuleci h

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Trochę o rokitniku

Sezon chorobowy w pełni, więc pora sięgnąć do naszej naturalnej apteczki domowej... Dzisiaj trochę o ROKITNIKU. Rokitnik pospolity to rozgałęziony, liściasty, dwupienny krzew lub małe drzewo należące do rodziny rokitnikowatych. Rośnie powszechnie na terenie prawie całej Azji i Europy. Rokitnik to ca

Damian Rusek
4 lata temu
Czy zabiłbym zwierze?

Jecie mięso? W większości pewnie tak, ja też je uwielbiam. I co najlepsze, żyjemy w czasach, w których praktycznie wszystkiego jest pod dostatkiem. Możemy iść do sklepu i wybrać sobie dowolny kawałek mięsa, z w zasadzie dowolnego zwierzęcia jakie lubimy. To dla nas naturalne i w większości widzimy w

Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
6 lat temu
Jajka - sposoby przygotowania

Normalne i nie do końca znane sposoby na przygotowanie jajek... Smażone Jajko sadzone - rozgrzewamy tłuszcz na patelni, rozbijamy skorupkę jajka i ostrożnie wlewamy je na rozgrzany tłuszcz, staramy się nie uszkodzić żółtka. Ścinamy tylko białko, doprawiamy według uznania. Możemy też spotkać się z j