Do napisania tego artykułu zainspirował mnie kolega zajmujący się zawodowo roślinami i aranżacjami z nich (zapraszam na jego stronę Dr Flower Care ), który podarował mi ogromną doniczkę mięty.
Największym zaskoczeniem była dla mnie mięta oreganowa (o aromacie oregano) i ananasowa. Postanowiłem zagłębić się w temat i okazało się, że gatunków mięty jest mnóstwo! Oto one:
Mięta pieprzowa
Zdecydowanie najpopularniejsza mięta, jakiej na codzień używamy. Ma wydłużone, ciemnozielone listki i jest bardzo aromatyczna. Bez problemu możemy wyhodować ją w domu, na balkonie czy na działce. Jest mało wymagająca i bardzo szybko rośnie. Wadą jej jest, że ciężko się jej pozbyć i jeśli wymknie się spod kontroli, możemy w pewnym momencie mieć cały ogród w mięcie (ale co w tym złego, prawda?).
Mięta angielska
Również bardzo popularna, nieco mniej aromatyczna, niż pieprzowa. Potrafi dorastać na wysokość nawet 80 cm i pięknie wygląda jako dekoracja deserów czy mrożonej kawy.
Mięta jabłkowa
Nazwa pochodzi od jej jabłkowego aromatu (taki sok jabłko-mięta, tylko że w samej mięcie). Również bardzo łatwa w hodowli, jest rośliną wieloletnią czyli nie musimy się jej pozbywać na zimę.
Mięta bananowa
O ciekawym, bananowym aromacie. Dorastająca do 50 cm wysokości mięta, którą możemy hodować w domu i na balkonie. Trzeba jednak na nią uważać w zimie, ponieważ nie jest mrozoodporna.
Mięta kędzierzawa
Również łagodniejsza od mięty pieprzowej, ale ma podobne do niej właściwości lecznicze (co powiecie na artykuł o właściwościach leczniczych ziół?). Tak samo łatwa w hodowli w dowolnym miejscu (jeśli ma chociaż trochę słońca) i jest wieloletnia.
Mięta korsykańska
W przeciwieństwie do większości mięt nie rośnie na wysokość tylko tworzy “miętowy dywan”. Świetnie sprawdza się jako roślina ozdobna, ale równie dobrze jako dodatek do drinków czy dań. Niestety zimą trzeba jej zapewnić odpowiednie warunki, gdyż nie jest mrozoodporna.
Mięta cytrynowa
Wyróżnia się mocnym, cytrusowym aromatem. Można ją bez problemu hodować przez wiele lat i świetnie urozmaici nasze dania oraz napoje.
Kubańskie oregano
Czyli mięta oreganowa o której wspomniałem na początku. Ma wyczuwalny aromat oregano, co w połączeniu z miętą daje niesamowitą mieszankę. Można ją sadzić w domu, na balkonie i ogrodzie, wytrzyma nam kilka lat.
Mięta ananasowa
To kolejna odmiana w mojej doniczce, która mnie zaskoczyła. Posiada wyraźny ananasowy zapach i jest łatwa w hodowli. Bez problemu przetrwa zimę i wygląda ciekawie - ma białe obwódki na listkach.
Mięta czekoladowa
O tej mięcie tylko słyszałem, ale jeśli tylko będę miał okazję, na pewno się w nią zaopatrzę. Ma wyczuwalny czekoladowy aromat i tak samo jak większość mięt jest wieloroczna oraz łatwa w hodowli.
Można by tak długo wymieniać
To tylko część ciekawych gatunków mięty, a wszystkie są aromatyczne, orzeźwiające i świetnie wzbogacą smaki wielu dań oraz napojów. A Wy lubicie miętę? Dajcie znać na naszym Facebooku.