5 lat temu

Rodzaje miety

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Do napisania tego artykułu zainspirował mnie kolega zajmujący się zawodowo roślinami i aranżacjami z nich (zapraszam na jego stronę Dr Flower Care ), który podarował mi ogromną doniczkę mięty. mięta Największym zaskoczeniem była dla mnie mięta oreganowa (o aromacie oregano) i ananasowa. Postanowiłem zagłębić się w temat i okazało się, że gatunków mięty jest mnóstwo! Oto one:

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa Zdecydowanie najpopularniejsza mięta, jakiej na codzień używamy. Ma wydłużone, ciemnozielone listki i jest bardzo aromatyczna. Bez problemu możemy wyhodować ją w domu, na balkonie czy na działce. Jest mało wymagająca i bardzo szybko rośnie. Wadą jej jest, że ciężko się jej pozbyć i jeśli wymknie się spod kontroli, możemy w pewnym momencie mieć cały ogród w mięcie (ale co w tym złego, prawda?).

Mięta angielska

Mięta angielska Również bardzo popularna, nieco mniej aromatyczna, niż pieprzowa. Potrafi dorastać na wysokość nawet 80 cm i pięknie wygląda jako dekoracja deserów czy mrożonej kawy.

Mięta jabłkowa

Mięta jabłkowa Nazwa pochodzi od jej jabłkowego aromatu (taki sok jabłko-mięta, tylko że w samej mięcie). Również bardzo łatwa w hodowli, jest rośliną wieloletnią czyli nie musimy się jej pozbywać na zimę.

Mięta bananowa

Mięta bananowa O ciekawym, bananowym aromacie. Dorastająca do 50 cm wysokości mięta, którą możemy hodować w domu i na balkonie. Trzeba jednak na nią uważać w zimie, ponieważ nie jest mrozoodporna.

Mięta kędzierzawa

Mięta kędzierzawa Również łagodniejsza od mięty pieprzowej, ale ma podobne do niej właściwości lecznicze (co powiecie na artykuł o właściwościach leczniczych ziół?). Tak samo łatwa w hodowli w dowolnym miejscu (jeśli ma chociaż trochę słońca) i jest wieloletnia.

Mięta korsykańska

Mięta korsykańska W przeciwieństwie do większości mięt nie rośnie na wysokość tylko tworzy “miętowy dywan”. Świetnie sprawdza się jako roślina ozdobna, ale równie dobrze jako dodatek do drinków czy dań. Niestety zimą trzeba jej zapewnić odpowiednie warunki, gdyż nie jest mrozoodporna.

Mięta cytrynowa

Mięta cytrynowa Wyróżnia się mocnym, cytrusowym aromatem. Można ją bez problemu hodować przez wiele lat i świetnie urozmaici nasze dania oraz napoje.

Kubańskie oregano

Kubańskie oregano Czyli mięta oreganowa o której wspomniałem na początku. Ma wyczuwalny aromat oregano, co w połączeniu z miętą daje niesamowitą mieszankę. Można ją sadzić w domu, na balkonie i ogrodzie, wytrzyma nam kilka lat.

Mięta ananasowa

Mięta ananasowa To kolejna odmiana w mojej doniczce, która mnie zaskoczyła. Posiada wyraźny ananasowy zapach i jest łatwa w hodowli. Bez problemu przetrwa zimę i wygląda ciekawie - ma białe obwódki na listkach.

Mięta czekoladowa

Mięta czekoladowa O tej mięcie tylko słyszałem, ale jeśli tylko będę miał okazję, na pewno się w nią zaopatrzę. Ma wyczuwalny czekoladowy aromat i tak samo jak większość mięt jest wieloroczna oraz łatwa w hodowli.

Można by tak długo wymieniać

To tylko część ciekawych gatunków mięty, a wszystkie są aromatyczne, orzeźwiające i świetnie wzbogacą smaki wielu dań oraz napojów. A Wy lubicie miętę? Dajcie znać na naszym Facebooku.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
2 lata temu
Chwilę mnie nie było

Pewnie zwróciło Twoją uwagę (a przynajmniej mam taką nadzieję), że przez ostanie trzy tygodnie nie pojawiały się przepisy ani artykuły ode mnie. Postanowiłem wyjaśnić, dlaczego tak było, oraz nadrobić zaległości. Ostatnio mam sporo na głowie I sporo rzeczy zebrało się naraz. Z powodu remontu nowego

Damian Rusek
5 lat temu
Nie zatrzymuj się w rozwoju

Ostatnio zdarza mi się słyszeć, że częste zmiany pracy nie są zbyt dobre i mogą mnie stawiać w negatywnym świetle. Czy na pewno? To zależy na kogo trafię… ale jednego jestem pewien: źle na nich nie wyjdę. A wam zdarzyło się siedzieć w pracy kolejny dzień czując wypalenie, ze świadomością, że rozwój

Damian Rusek
3 lata temu
Po co mi tyle noży

Z tego, co obserwuję, w standardowej polskiej domowej kuchni używa się do trzech noży. Zwykły nóż do wszystkiego, nóż do pieczywa i mały do warzyw. To uniwersalny zestaw, który wystarcza do rodzinnego obiadu. Po co więc znane z programów kulinarnych torby wypchane po brzegi nożami? Postanowiłem opis

Damian Rusek
5 lat temu
Rękawiczki jednorazowe- rodzaje

W kuchni często spotkamy się z jednorazowymi rękawiczkami. Używamy ich dla ochrony skóry, ze względu na higienę czy przy skaleczeniach, żeby żywność nie miała kontaktu z raną. Postaram się przybliżyć najczęściej spotykane rodzaje tych rękawiczek. Po co mi taka wiedza? Ponieważ warto używać w pracy

Damian Rusek
5 lat temu
Ciemna strona platform do zmawiania jedzenia

Ostatnio pogoda nie rozpieszcza (przynajmniej na dzień pisania tego artykułu). Raz pada, raz nie… odechciewa się wyjść z domu. Ale też nie chce się gotować… co w takiej sytuacji? Ani samemu zrobić obiad, ani wyjść do restauracji. Najprościej wejść na stronę popularnej platformy, na której mamy menu

Damian Rusek
2 lata temu
Wreszcie spędzę Sylwestra w domu

To już pojutrze, pewnie szykujesz się do imprezy Sylwestrowej, żeby świętować Nowy Rok odliczaniem, z kieliszkiem szampana w dłoni. A może spędzisz ten dzień w pracy? U mnie zazwyczaj tak to wyglądało W większości restauracji, w których miałem przyjemność (albo i nie) pracować, organizowana była im

Damian Rusek
2 lata temu
5 powodów braków kadrowych wśród kucharzy

Gastronomia to dziedzina, która do całkiem niedawna (bo do czasów pandemii) cieszyła się ogromną popularnością i przyciągała zarówno miłośników gotowania, jak i jej smakoszy. Jednak aktualnie za pozorną stabilizacją rynku kryje się problem, który coraz bardziej nabiera na sile. Brakuje chętnych do p

Damian Rusek
2 lata temu
Historia herbaty i kultury jej picia

Herbata to napój, który ma długą i bogatą historię. Początki jej picia sięgają około 5 tysięcy lat temu w Chinach, gdzie była używana głównie w celach leczniczych. Do herbaciarni trafiła dopiero później, w czasie dynastii Tang (618-907 n.e.), gdzie była popularna wśród klas wyższych. Herbata stała s

Damian Rusek
3 lata temu
Jak usmażyć soczystego steka lub burgera - 15 pytań nowicjusza

Jeśli nie czytałeś jeszcze artykułu Jak przygotować steka, to koniecznie nadrób, bo dziś rozwiniemy temat. Nie tak dawno temu na prośbę mojego przyjaciela Damiana, z którym tworzę naszą stronę, zrobiłem mu praktyczne szkolenie z wysmażania mięs. Postanowiłem w tym artykule podzielić się propozycjami

Damian Rusek
5 lat temu
Kimchi - czyli kiszona kapusta na ostro

Potrawa zapewne dobrze znana każdemu miłośnikowi kuchni azjatyckiej. W wielu restauracjach z kuchnią tajską podawana jest jako przystawka lub składnik dań. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tej ciekawej potrawie oraz jej zastosowaniu, zapraszam do artykułu. Skąd pochodzi? Kimchi to tradycyjne dan

Damian Rusek
4 lata temu
Wyruszam poznawać nowe smaki

Jeśli już jakiś czas czytasz moje artykuły to wiesz, jak ważny dla mnie jest rozwój i poznawanie nowych smaków. A czy jest lepszy sposób, niż podróż za granicę? Wspólnie z moją dziewczyną wyruszamy w odwiedziny do moich przyszłych teściów w jej ojczyźnie i przy okazji popróbujemy czego się da :D Gr

Damian Rusek
3 lata temu
Kucharz na skoka - wady i zalety kucharza na 1 dzień

W artykule o pisaniu grafiku wspomniałem, że często można się poratować kucharzem na skoka, który trochę odciąży zespół. W tym artykule postanowiłem wyjaśnić, czym właściwie jest ten skok, jakie są wady i zalety tego rozwiązania oraz czy warto mieć kogoś takiego u siebie. Zacznijmy od wyjaśnienia N

Damian Rusek
11 miesięcy temu
Jak karmienie kurczaka wpływa na kolor mięsa

Pewnie zwracasz uwagę, kupując kurczaka w sklepie, że jego kolor może się znacznie różnić. Jest to spowodowane między innymi jego dietą oraz sposobem chowania. Postaram się przybliżyć temat w tym artykule. Co wpływa na kolor Skład diety: Składniki używane w diecie kurczaków mogą wpływać na barwę mi

Damian Rusek
3 lata temu
2022 rok - Cele osobiste jak i rozwoju chefa

Często mówi się, że kolejny rok będzie pełen zmian. Decydujemy się na postanowienia o zdrowszym trybie życia, spełnieniu niektórych marzeń i celów zawodowych. Tym razem złożyło się, że u mnie jest podobnie i mam kilka planów, które mam nadzieję wypalą. Rozwój zawodowy Przede wszystkim nie można sta

Damian Rusek
1 rok temu
Historia Herbaty - od Pierwszych listków po herbaciarnie w Polsce

Herbata, podobnie jak kawa, to napój, który od wieków cieszy się ogromnym uznaniem na całym globie. Posiada bogatą historię i różnorodne tradycje kulturowe, które ewoluowały na przestrzeni czasu oraz miejsca na mapie geograficznej. W tym artykule zapraszam Cię na fascynującą podróż przez historię he