3 lata temu

5 oznak, że w danej restauracji raczej bardziej się nie rozwiniesz

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Jeśli pracujesz jako kucharz i jesteś ambitny (a na pewno jesteś, skoro zaglądasz tutaj), to z pewnością chcesz się rozwijać i poszerzać swoje kulinarne zdolności, a ciężko będzie to osiągnąć pracując cały czas w jednym miejscu. Bardziej rozwijam ten temat w artykule - dlaczego tak często zmieniam pracę. Zanim jednak pójdziesz dalej, warto upewnić się, czy na pewno z danego miejsca wyniosłeś tyle, ile się dało (nie chodzi o sprzęty i produkty 😉). Być może te 5 punktów pomoże Ci podjąć decyzję, czy już czas na zmiany.

1. Przerobiłeś już wszystkie możliwe stanowiska.

Skoro tak jest, to prawdopodobnie na każdym poprzednim już sobie dobrze radzisz i dotarłeś aż do stanowiska zastępcy szefa kuchni. Teraz wszystko zależy czy Twój szef sam się rozwija i często wprowadza nowe rzeczy, szkoląc Cię. W takim wypadku warto się od niego uczyć. Kiedy zobaczy, że ma ambitnego, zdolnego zastępcę, będziesz miał coraz większy wkład w kartę menu oraz funkcjonowanie kuchni. Inaczej wygląda sytuacja, kiedy szef kuchni już nie stara się wymyślać niczego nowego i jest cały czas jedna karta, bądź sporadycznie wprowadzane są niewielkie zmiany. Wtedy raczej nie uda Ci się już więcej osiągnąć w tym miejscu. Podobnie ma się sytuacja kiedy jesteś już szefem kuchni, ale czujesz, że potrzebujesz mentora lepszego od siebie, żeby jeszcze bardziej zwiększyć poziom.

2. Karta prawie się nie zmienia

Załóżmy jednak, że na ten moment pozostajesz przy stanowisku kucharza i chcesz się uczyć od szefa kuchni i jego zastępcy. Nie będzie Ci łatwo, jeśli będziesz pracować cały czas na jednym menu, które już bardzo dobrze znasz. Kuchnia się nie rozwija, jeśli jej lider tego nie robi. Dodatkowo mogą na Ciebie krzywo patrzeć, jeśli jesteś bardziej ambitny, niż oni i szybko się rozwijasz. W takiej sytuacji łatwo o kłodę pod nogi, która zniechęci Cię do pracy i rozwoju.

3. Bazuje na lunchach, cateringach i wynosach

Nie ma nic złego w takiej działalności, szczególnie w tych czasach, kiedy ciężko o gości. Jednak jest różnica między eleganckim lunchem, ładnie podanym, ciekawie skomponowanym, a prostymi daniami, przyciągającymi niską ceną. Musisz wiedzieć, czego chcesz od życia zawodowego, a jeśli jesteś młodym kucharzem, warto się rozwijać, dopóki masz zapał.

4. Przestałeś przychodzić do pracy z przyjemnością

U mnie to był najczęściej pierwszy sygnał, że czas myśleć o zmianie. Często powtarzam w artykułach, że będąc kucharzem, trzeba to kochać. Inaczej gastronomia może Cię zniszczyć i staniesz się jednym z 5 typów kucharzy, z którymi nie lubię pracować. Jest to właśnie skutek braku rozwoju w danym miejscu: ciągle robisz to samo, czujesz, że stoisz w miejscu. Nie zwiększają się Twoje umiejętności i zapewne pensja też niezbyt. Pojawia się frustracja i wypalenie zawodowe, a fajny dzień w kuchni zmienia się w “kolejny dzień w robocie”.

5. Nie czujesz się lepszym kucharzem, niż miesiąc temu

Możesz nawet nie zorientować się, w którym momencie Twój rozwój przyhamował. Pomoże Ci w tym porównanie siebie, do miesiąca wstecz. Nauczyłeś się czegoś nowego? Poznałeś nowe techniki kulinarne lub spróbowałeś sił na nowym stanowisku? To istotne, żebyś nie zatrzymywał się w rozwoju i miał kontrolę nad swoją karierą.

Mam nadzieję, że to nieco rozjaśni Twoją sytuację

Pamiętaj też, że czasy się zmieniają i mimo przekonań wielu starszych osób (naszych rodziców, dziadków), częsta zmiana pracy w młodym wieku to nic złego. Trzeba szukać własnej drogi i zdobywać nowe umiejętności, a zasiedzenie się w jednym miejscu może sprawić, że prześpisz swoje najlepsze lata na rozwój.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
2 lata temu
Co Wy macie z tymi zmianami w karcie

Pewnie od czasu do czasu bywasz w restauracji, a jeśli jesteś kucharzem, to przypuszczam, że częściej, niż byś chciał. W takim wypadku myślę, że ten artykuł będzie bliski Twojemu sercu. Jednak jeśli nigdy nie pracowałeś w kuchni i chodzisz do restauracji tylko dobrze zjeść, być może ten artykuł jes

Damian Rusek
2 lata temu
Systemy pracy w kuchni

Ciekawi Cię jak pracują kucharze? Albo po prostu zaczynasz swoją karierę w tym zawodzie i chcesz wiedzieć, czego się spodziewać? Częściowo poruszyłem temat w artykule o 5 korzyściach pracy w kuchni, a tutaj postaram się wyczerpać temat. Praca 2/2 Najpopularniejszy system pracy, z jakim spotkałem si

Damian Rusek
6 lat temu
Lustrzana polewa czyli "Mirror Glaze"

Z pewnością nieraz idąc ulicą zdarzyło Ci się minąć witrynę cukierni i zawiesić oczy na wystawionych deserach. Często polane są tak błyszczącą polewą, że możesz się w nich przejrzeć. Wydaje się, że to sekret cukierników i kucharzy z topowych restauracji… nic bardziej mylnego. Wspomniana lustrzana po

Damian Rusek
4 lata temu
Dlaczego kucharze noszą swoje noże?

Pewnie rzuciło Ci się w oczy w różnych programach kulinarnych lub przy okazji pracy w kuchni, że każdy kucharz ma swój prywatny nóż. Co niektórzy nawet całe zestawy noży, których nie wolno dotykać i o które dbają bardziej, niż o własną rodzinę. Wspominałem co nieco o tym w artykule “jak lepiej radzi

Damian Rusek
3 lata temu
Jak sobie poradzić z mobbingiem w kuchni

Na szczęście z biegiem czasu praca w kuchni przestaje przypominać obóz pracy, a coraz częściej możesz stwierdzić, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni. Częściej stresuje sam serwis, a nie współpracownicy. Jednak wciąż nie wszędzie jest tak kolorowo, a młodszy kucharz (lub osoba z bardziej ugo

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
2 lata temu
Kucharze piją strasznie dużo kawy

Dlaczego kucharze piją tak dużo kawy w pracy? Jako kucharz myślę, że kawa jest jednym z najważniejszych napojów, które pomagają mi przetrwać długie godziny w kuchni. Zazwyczaj pijemy w pracy po dwie lub trzy kawy i to w dużych szklankach. Z tego artykułu dowiesz się dlaczego. Kawa pobudza (zazwycza

Damian Rusek
1 rok temu
Karnawałowe Zwyczaje Kulinarne na całym Świecie

Karnawał, znany w wielu kulturach jako czas radości, zabawy i świętowania przed postem wielkanocnym, jest okresem, w którym kulinaria odgrywają kluczową rolę. Podobnie jak kawa, która rozprzestrzeniła się z Etiopii na cały świat, stając się symbolem codziennych rytuałów i spotkań towarzyskich, karna

Damian Rusek
3 lata temu
Ciężko o dobrego kucharza

Rynek pracy w gastronomii stale się zmienia i ma różne fale. Najczęściej dzieli się na rynek pracownika lub pracodawcy. Na czym to polega i w którym miejscu jest teraz, postaram się nakreślić w tym artykule. Rynek pracodawcy Był w rozkwicie, kiedy zaczynałem swoją przygodę z kuchnią. Było mnóstwo k

Damian Rusek
1 rok temu
6 ciekawych kombinacji smakowych, które warto wypróbować w kuchni

Kuchnia to miejsce, gdzie smak, kreatywność i eksperymentowanie ze składnikami idą w parze. Jeśli masz ochotę na kulinarne wyzwanie i chcesz zaskoczyć swoje podniebienie, ten artykuł jest dla Ciebie. Przedstawiam sześć niezwykłych kombinacji smakowych, które warto wypróbować w swojej kuchni. Gotów d

Damian Rusek
4 lata temu
Klarowanie masła

Kiedy chcesz usmażyć na przykład kotleta schabowego, raczej masło nie jest pierwszym tłuszczem, o którym pomyślisz. Masło kojarzy się raczej z podsmażeniem cebuli, lub ryby - rzeczy, które wymagają bardzo krótkiego smażenia. Oczywiście masło szybko się też pali, a to nie efekt którego oczekujemy. Wy

Damian Rusek
6 lat temu
Tabu pokarmowe

Wyobraź sobie sytuację, w której idziesz ulicą obok restauracji, a na szybie widzisz napis “danie dnia: kotlety z psa”. Pewnie w głowie od razu pojawiają się myśli, że to chore, psów się nie je, to są w końcu nasi przyjaciele i tym podobne. Tylko dlaczego tak myślimy i skąd się w nas wzięła tak głęb

Damian Rusek
1 rok temu
Zacznij gotować hobbystycznie: Porady od Doświadczonego Szefa Kuchni

Gotowanie to nie tylko praktyczna umiejętność, ale także sztuka, która pozwala wyrazić swoją kreatywność i cieszyć się smakami. Jeśli jesteś początkującym kucharzem, ten artykuł jest dla Ciebie - podzielę się z Tobą praktycznymi wskazówkami, od czego zacząć swoją kulinarną przygodę. Dobre przygotowa

Damian Rusek
3 lata temu
O której kucharz kończy pracę i dlaczego nie ma na to prostej odpowiedzi?

Kojarzysz ten moment, kiedy zbliża się godzina wyjścia z pracy i wszyscy już ubrani czekają ostatnie minuty przy wyjściu? Kucharze rzadko kiedy mogą liczyć na taki luksus. A dlaczego tak jest, mógł Ci podpowiedzieć artykuł dzień z życia kucharza. Głupio wyrzucić gości To jasne, że kiedy kuchnia jes

Damian Rusek
5 miesięcy temu
Jedzenie dla mózgu, czyli 5 składników na lepsza pamięć

Wielu myśli, że zapamiętywanie to wyłącznie kwestia treningu – powtarzanie, robienie notatek, zapisywanie w kalendarzu. Ale pracując z żywnością i poznając skład chemiczny składników, z których tworzę dania, zdałem sobie sprawę, że to, co jemy, również ma ogromny wpływ na to, jak działa nasz mózg. P