6 lat temu

Jajka - sposoby przygotowania

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Normalne i nie do końca znane sposoby na przygotowanie jajek...

Smażone

  1. Jajko sadzone - rozgrzewamy tłuszcz na patelni, rozbijamy skorupkę jajka i ostrożnie wlewamy je na rozgrzany tłuszcz, staramy się nie uszkodzić żółtka. Ścinamy tylko białko, doprawiamy według uznania. Możemy też spotkać się z jajkiem sadzonym, smażonym z dwóch stron. W takim wypadku po ścięciu białka delikatnie obracamy je i obsmażamy z drugiej strony. Jeśli chcemy żeby żółtko było mocno ścięte i zachowało ładny wygląd z jednej strony, to nie obracamy go ale podczas smażenia możemy przykryć jajko stalową pokrywką od garnka. Nasze jajko będzie gotowe błyskawicznie.

  2. Jajecznica - rozbijamy jajka do miseczki, roztrzepujemy je widelcem. Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i wlewamy masę jajeczną. Mieszamy cały czas na małym ogniu aż do preferowanej konsystencji. Pod koniec smażenia doprawiamy według uznania. Jajecznice również możemy przygotować z dodatkiem warzyw, mięs, wędlin, sera. W takim wypadku składniki podsmażamy wcześniej i wtedy wlewamy masę jajeczną. Wyjątkiem jest ser, który dodajemy pod koniec.

  3. Omlet - jaja rozbijamy do miseczki, przyprawiamy i mieszamy rózgą napowietrząjąc je (od tego zależy jak bardzo omlet wyrośnie) i wylewamy na rozgrzany tłuszcz na patelnię. Smażymy omlet ścinając z jednej strony, po czym obracamy go (dobrym sposobem jest przełożenie omletu pod opiekacz, który grzeje od góry (nie musimy wtedy obracać omletu). W przypadku omletu z dodatkiem warzyw, mięsa lub wędlin podsmażamy na patelni pokrojone składniki przed wlaniem jajek jak przy jajecznicy. Serem sypiemy na sam koniec, przed opiekaniem. Możemy również przygotować puszysty omlet biszkoptowy. W takim wypadku oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy z odrobiną soli, dodajemy żółtka i wylewamy masę na rozgrzaną patelnię. Taki omlet możemy również zrobić na słodko.

Gotowane

Dobrze wyjąć jajka z lodówki przed gotowaniem aby nabrały temperatury pokojowej, wtedy jest mniejsza szansa, że pęknie podczas gotowania. Gotując je dodajemy do wody sporą ilość soli, co sprawia, że podczas obierania skorupka łatwiej odchodzi.

  1. Jajko na miękko - jajka delikatnie wkładamy łyżką do gotującej się osolonej wody. Gotujemy przez 4 minuty. Białko musi być ścięte a żółtko w środku całkowicie płynne.

  2. Jajko na twardo - jajka umieszczamy w garnku z wodą, z duża ilością soli. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy 8 minut od chwili zagotowania się wody. Odcedzamy jajka i przelewamy zimną wodą.

  3. Jajo mollet - zwane tez “na półtwardo”. Do gotującej się mocno osolonej wody układamy delikatnie łyżką jaja. Gotujemy 6 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Po przekrojeniu białko powinno być całkowicie ścięte a żółtko gęste.

  4. Jajko po wiedeńsku - na dno okrągłej szklanki kładziemy odrobinę masła, wbijamy jajko, nie mieszamy. Szklankę z jajkiem umieszczamy w naczyniu z gotująca się wodą (uważamy żeby nie dotykała dna, od temperatury może popękać). Wyjąć szklankę gdy białko będzie ścięte.

  5. Jajko marmurkowe - robimy tak jak na twardo, po wyjęciu z wody nie studzimy tylko delikatnie tłuczemy skorupkę. Zanurzamy jajka na godzinę w naturalnym barwniku (np. sok z buraków czy mocna czarna herbata) lub w wodzie z kupnymi barwnikami. Po wyjęciu płuczemy jajka, obieramy. W miejscu pęknięć skorupki białko zabarwi się na dany kolor.

Inne - ciekawostki

  1. Stuletnie jajo - sposób pochodzący z Chin. Jaja (najczęściej kacze) poddawane są przez kilka tygodni czy nawet miesięcy fermentacji w mieszance gliny z niegaszonym wapnem, solą, herbatą, łuskami ryżowymi i wodą. Pojemnik z jajami jest szczelnie zamykany i odstawiany na okres około stu dni. W tym czasie dochodzi w nim do procesu gaszenia wapna, podczas którego jajka nagrzewają się, a następnie stygną. Twarda, hermetyczna skorupa, która oblepia jajko, zabezpiecza je przed zepsuciem. Po całym procesie białko robi się brązowe lub czarne i nabiera galaretowatej konsystencji, żółtko natomiast nabiera barwy brązowo-zielonej. Tak przygotowane jajka podaje się jako zimną zakąskę z sosem sojowym, octem winnym lub imbirem. Nazwa stuletnie jaja pochodzi z faktu, że ich prawdziwy koneser, podobnie jak koneser win, przechowuje je nieraz po kilka, kilkanaście a nawet więcej lat, uznając, że im starsze tym smaczniejsze.

  2. Jajko kiszone - jajka gotujemy na twardo, wylewamy wodę i tłuczemy, żeby skorupka popękała. Gotujemy nową wodę z dużą ilością kminku i dodatkiem soli (około łyżki stołowej na litr wody). Wrzucamy obtłuczone jaja i gotujemy kilka minut. Przekładamy razem z wodą do kamionki lub słoika, odstawiamy w chłodne miejsce. Po około dwóch dniach są gotowe.

  3. Jajko balut - pochodzi z kuchni południowo-wschodnioazjatyckich. Nazwa znana w europie pochodzi z Filipin, gdzie stanowi potrawę narodową. Jest to ugotowane jajo kacze (czasami kurze) wewnątrz którego znajduje się w pełni uformowany zarodek ptaka. Spożywa się go w całości(razem z kośćmi i dziobem). Okres inkubacji jaj zależy od upodobań konsumentów i jest różny w poszczególnych krajach. Najdłużej inkubują jaja Wietnamczycy, którzy preferują 21 dniowe zarodki kacze (płód kaczki może być już wielkości chomika, często już z dziobem i pazurami).

  4. Kogel mogel - to po prostu żółtka jaj utarte z cukrem. Można do nich dodać np. alkohol, miód, sok z cytryny czy kakao.

Ale jak to zrobić?

Jeśli którykolwiek z wyżej wymienionych sposobów przypadł Ci do gustu, ale nie wiesz jak się za niego zabrać, albo chciałbyś zobaczyć moją wersję daj znać w komentarzu na naszym fanpage, postaramy się wymyślić coś ciekawego i opublikować to najszybciej jak się tylko będzie dało :D

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
6 miesięcy temu
Nie pozwólmy na okrucieństwo w kuchni

Czy wiesz, jakie dawniej były standardowe sposoby przygotowania owoców morza? Na przykład homara czy raków? Były przywożone do restauracji świeże i trzymane w akwariach, a przygotowywane dopiero na życzenie gościa, poprzez wrzucenie żywcem do wrzątku.  Dlaczego akurat w taki sposób? Już od stuleci h

Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
5 lat temu
Już nie pójdziemy Na Pole?

Najbardziej znane miejsca turystyczne w Krakowie to oczywiście Rynek Główny i Kazimierz. To tam otwiera się najwięcej popularnych restauracji i większość przyjezdnych weźmie na pierwszy ogień te kierunki… ale to nie wszystko, co nasze piękne miasto ma do zaoferowania. Całkiem niedawno swój rozkwit p

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Na co pomagają nalewki

Na co pomagają nalewki? Dlaczego warto je robić i konsumować? Zaczynamy nastawiać je w środku lata, ale są i takie przyrządzane jesienią. Zalewane wysokoprocentowym alkoholem maliny, wiśnie, czarne porzeczki. Później przychodzi czas na aronię i pigwę, na rokitnik. Zalety owoców znamy. Maliny są znak

Damian Rusek
5 lat temu
Ciemna strona platform do zmawiania jedzenia

Ostatnio pogoda nie rozpieszcza (przynajmniej na dzień pisania tego artykułu). Raz pada, raz nie… odechciewa się wyjść z domu. Ale też nie chce się gotować… co w takiej sytuacji? Ani samemu zrobić obiad, ani wyjść do restauracji. Najprościej wejść na stronę popularnej platformy, na której mamy menu

Damian Rusek
5 lat temu
Mit na temat mycia mięsa

Sporo osób (jeśli nie większość), po rozpakowaniu mięsa od razu je myje. Czy to na pewno potrzebne… i dobre? Postaram się odpowiedzieć Wam na to pytanie korzystając z własnego doświadczenia, oraz informacji z publikacji naukowych. Skąd takie przekonanie? Odkąd odkryto szkodliwe bakterie, starano si

Damian Rusek
6 lat temu
A wy jak spędziliście Wielkanoc?

Święta Wielkanocne to miły, rodzinny czas. Za oknem piękna wiosna (jeśli akurat nie sypnie śnieg), malujemy jajka, szykujemy koszyki do święcenia, czeka nas rodzinne śniadanie Wielkanocne. Przy okazji trochę sprzątamy, bo Jezus sprawdzi czy umyliśmy dla Niego okna, a wieczorem wpadnie reszta rodziny

Damian Rusek
4 lata temu
Czy zabiłbym zwierze?

Jecie mięso? W większości pewnie tak, ja też je uwielbiam. I co najlepsze, żyjemy w czasach, w których praktycznie wszystkiego jest pod dostatkiem. Możemy iść do sklepu i wybrać sobie dowolny kawałek mięsa, z w zasadzie dowolnego zwierzęcia jakie lubimy. To dla nas naturalne i w większości widzimy w

Damian Rusek
4 lata temu
Nie odpuszczaj drobiazgów

Dziś artykuł będzie trochę mniej na luzie, ale za to myślę, że szczególnie młodym kucharzom (ale też tym z dłuższym stażem) może dać kilka przydatnych wskazówek. A inspiracja przyszła kiedy złapałem się na tym jak pod koniec dnia spojrzałem na makaroniarkę i pomyślałem “w sumie to jest czysta, tylko

Damian Rusek
6 lat temu
Tabu pokarmowe

Wyobraź sobie sytuację, w której idziesz ulicą obok restauracji, a na szybie widzisz napis “danie dnia: kotlety z psa”. Pewnie w głowie od razu pojawiają się myśli, że to chore, psów się nie je, to są w końcu nasi przyjaciele i tym podobne. Tylko dlaczego tak myślimy i skąd się w nas wzięła tak głęb

Damian Rusek
5 lat temu
Jak koronawirus (SARS-CoV-2) wpływa na gastronomię?

Zakładając, że nie mieszkasz na odludziu i dysponujesz Internetem lub telewizją, prawdopodobnie wiesz co się obecnie dzieje na świecie. Wirus dotarł również do Polski i wszyscy zaczynają panikować. Odwoływane są imprezy masowe i zaleca się zostać w domu. Jak to wpływa na kucharzy i gastronomię? Zapr

Damian Rusek
6 lat temu
Jak przygotować steka

Każdy zna steki z filmów, seriali czy nawet kreskówek. Wiele postaci na ekranie często zajada się soczystym, krwistym stekiem z grilla, czy wiesz jak go odpowiednio przygotować? Nie tylko polędwica… Większość kojarzy steki głównie z polędwicą wołową. Jest to najlepszy kawałek, jaki możemy spróbować,

Damian Rusek
6 lat temu
Co to jest kąpiel wodna?

Pojęcie z pewnością znane każdemu, zajmującemu się cukiernictwem. Najczęściej w kąpieli wodnej rozpuszcza się czekoladę. Polega ona na zagotowaniu w garnku wody, a potem umieszczeniu na nim miski z produktem, który chcemy upłynnić. W przypadku wyżej wymienionej czekolady, jest to najskuteczniejszy s

Damian Rusek
5 lat temu
Nie zatrzymuj się w rozwoju

Ostatnio zdarza mi się słyszeć, że częste zmiany pracy nie są zbyt dobre i mogą mnie stawiać w negatywnym świetle. Czy na pewno? To zależy na kogo trafię… ale jednego jestem pewien: źle na nich nie wyjdę. A wam zdarzyło się siedzieć w pracy kolejny dzień czując wypalenie, ze świadomością, że rozwój

Damian Rusek
5 lat temu
Słyszałeś o przepalaniu patelni?

Teraz w większości mieszkań można znaleźć patelnie teflonowe lub ceramiczne. Ich oczywiście się nie przepala zaraz po zakupie, wystarczy umyć wodą z płynem, dokładnie wypłukać, wysuszyć i jest gotowa do użytku. Osobiście jestem zwolennikiem teflonu, przez brak przywierania do nich smażonego produktu