3 lata temu

Boeuf Stroganow z udźca wołowego

30 min + 1 h
18 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Udziec wołowy 300 g
Cebula biała 0.5 szt
Ząbki czosnku 2 szt
Pieczarki 30 g
Papryka czerwona 0.5 szt
Ogórki kiszone 1 szt
Koncentrat pomidorowy 50 g
Ziele angielskie 2 szt
Pieprz czarny ziarna 5 szt
Liście laurowe 3 szt
Sól 6 g
Pieprz 4 g
Słodka papryka 3 g
Mąka pszenna 30 g
Olej 20 ml
Musztarda stołowa 5 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Udziec oczyść ze zbędnych błon i pokrój w dosyć cienkie paski (około 1 cm x 3 cm).
1
Krok 2
Dodaj do mięsa ziele angielskie, kulki pieprzu, liście laurowe, sól, pieprz, słodką paprykę, połowę oleju, koncentrat pomidorowy i musztardę. Wymieszaj bardzo dokładnie i marynuj przez godzinę.
2
Krok 3
Obierz cebulę i czosnek a Pieczarki oraz paprykę umyj.
3
Krok 4
Czosnek drobno posiekaj, pieczarki pokrój na 4 części. Cebulę, paprykę i kiszonego ogórka pokrój w kostkę około 1 cm x 1 cm.
4
Krok 5
Resztę oleju rozgrzej w dużym garnku. Smaż na nim mięso, często mieszając. Musi się ściąć ze wszystkich stron. Smaż na średnim ogniu przez około 10 minut, często mieszaj.
5
Krok 6
Dorzuć wszystkie warzywa i smaż, często mieszając, do momentu aż zmiękną.
6
Krok 7
Zalej wodą na tyle, żeby przykryła warzywa. Gotuj jeszcze około pół godziny.
7
Krok 8
Kiedy mięso będzie miękkie, dolej wody do poziomu składników. W miseczce wymieszaj mąkę z odrobiną wody (ma mieć konsystencję gęstej, lejącej zawiesiny). Cały czas mieszając Stroganow rózgą, powoli wlewaj zawiesinę z mąki i wody. Gotuj jeszcze kilka minut, aż do zagęszczenia.
8
Krok 9
Dopraw jeszcze do smaku, podawaj ze świeżym pieczywem.
9
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami