4 lata temu

Chow Mein

30 min
9 zł
łatwe
autor
Rafal Kołodziej
Życzę smacznego!
Składniki
Filet z kurczaka 4 szt
Sos sojowy 30 g
Wino wiśniowe 30 ml
Skrobia kukurydziana 30 g
Sól 7 g
Pieprz biały 5 g
Makaron jajeczny 350 g
Bulion warzywny 250 ml
Imbir 10 g
Cebula biała 1 szt
Papryczka chilli 1 szt
Grzyby shitake 200 g
Szczypiorek 3 szt
Olej sezamowy 30 ml
Kiełki fasoli świeże 50 g
Pieprz 5 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Kurczak wymieszaj z sosem sojowym, skrobią, winem, solą i pieprzem, odstaw na bok.
1
Krok 2
Makaron gotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie dobrze go odcedź, lekko ostudź i połóż go na blaszkę do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni. Włóż blaszkę i ok. 5-7 minut piecz go, czasami ostrożnie obracając, makaron ma być chrupiący, ale nie spalony.
2
Krok 3
Rozgrzej mocno Woka i wlej dwie łyżki oleju.
3
Krok 4
Wrzuć kurczaka pokrojonego w paski i obsmaż go z każdej strony na złoto-brązowy kolor, przełóż na talerz.
4
Krok 5
Wypłukaj Woka wodą i wlej dwie łyżki oliwy. Wrzuć imbir, cebulę i szczypiorek pokrojone w plastry, grzyby pokrojone w paski, posiekane chili i cały czas mieszaj. Podsmaż chwilę, wlej bulion, dodaj kurczaka i olej sezamowy.
5
Krok 6
Gotuj całość przez chwilę, aż płynny lekko się zredukują, wrzuć kiełki i wymieszaj.
6
Krok 7
Nałóż chrupki makaron do miski, a na górę dodaj zawartość patelni. Górę posyp czarnym pieprzem.
7
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami